Volop sproeien bij Genker Plantencentrum

Gazons mag je niet meer sproeien maar als planten je broodwinning zijn, moet je bij dit warme weer toch een tandje bijsteken. In het Genker Plantencentrum zijn momenteel 4 mensen fulltime bezig met planten te besproeien.

"Maar dat is niet het enige", zegt Bert Moors van het Genker Plantencentrum. "We hebben ook extra parasols gekocht om de planten in de schaduw te zetten. Sommige planten zijn ook verhuisd naar de serres waar schaduwdoek hangt."

Nog voldoende water

"Ook 's nachts wordt er gesproeid", gaat Bert verder. "We hebben een beregeningssysteem met 40 circuits dat we 's nachts gebruiken. Dan is het zelfs beter om te sproeien want dan verdampen planten minder en nemen ze meer vocht op."

"We hebben zeker nog voldoende water. We vangen 200.000 liter water op. Maar we hebben ook een vergunning om 20 miljoen liter grondwater op te pompen. Daar verbruiken we per jaar gemiddeld maar 10 miljoen liter van."

Snel een boom kopen

"Er worden nog altijd planten verkocht, zelfs bij 30 graden", zegt Bert. "Mensen zitten veel op hun terras nu maar willen ook dat dat er mooi uitziet en komen dan bloeiende planten halen. Veel mensen nemen ook planten mee naar barbecues."

"Er zijn ook mensen die plots een boom willen planten, voor de schaduw, maar je mag natuurlijk niet vergeten dat het wel even duurt voor zo'n boom voldoende schaduw geeft", lacht Bert.

Eigen mensen niet vergeten 

"Natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat het ook voor onze mensen zelf aangenaam blijft bij deze tropische temperaturen" besluit Bert. "Ook zij kunnen gebruik maken van de extra parasols die we hebben gezet. En als extraatje gaan we een aantal keren per dag rond op het terrein met fris water."

Meest gelezen