Video player inladen...

Wat moet u kunnen om gouverneur te worden?

Er zouden meer dan 100 kandidaten zijn voor de post van gouverneur van Oost-Vlaanderen. Normaal is de aanstelling van een gouverneur een schimmig politiek compromis tussen enkele partijen maar nu kan werkelijk iedereen zich kandidaat stellen. Als iedereen zich kandidaat kan stellen, dan stelt zich de vraag: wat moet je kunnen als gouverneur? Pieterjan De Smedt sprak voor "Terzake" met de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé.

De gouverneur heeft een riante ambtswoning. "We ontvangen hoogwaardige gasten en die moet je wel ontvangen met stijl en niveau. Het is belangrijk naar de uitstraling toe", zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Hij ontving de afgelopen jaren onder andere de Britse prins William en Kate Middleton, de Chinese president Xi Jinping en de koning van Jordanië.

Een gouverneur moet vooral een bruggenbouwer zijn volgens Decaluwé. "In West-Vlaanderen zijn er bijvoorbeeld 19 politiezones. We willen dat die allemaal op 1 lijn zitten en daar heb ik een belangrijke rol in. Op verschillende domeinen zoek ik achter de schermen naar oplossingen."

Mensen denken dat we lintjesknippers zijn, of dat we uitbollen. Maar ik heb nooit zoveel werk gehad als nu.

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen

Over het nut van een gouverneur heeft hij geen twijfels: "Als men de functie afschaft, dan zal men iets in de plaats moeten zetten, daar ben ik van overtuigd. De helft van mijn tijd gaat naar federale materies, vooral veiligheidsaspecten, dus dat is niet onbelangrijk." Er wordt af en toe meewarig gedaan over de functie van de gouverneur. Volgens Decaluwé ligt dat voornamelijk aan onwetendheid: "Ik stel vast dat veel mensen niet weten wat een gouverneur doet. Ze denken dat we lintjesknipper zijn of dat we een job hebben om uit te bollen. Ik heb 17 jaar in het parlement gezeten. Dat was hard werken, maar ik heb nog nooit zoveel werk gehad als nu, als gouverneur."

Volgens historicus Marc Reynebeau heeft de gouverneur een soort scharnierfunctie tussen de federale toplaag in België en het lokale niveau. "Hij vervult dus wel een rol die nut heeft", vindt Reynebeau.

Decaluwé wijst erop dat de functie van de gouverneur in het buitenland veel meer aanzien heeft. Ik had onlangs een overleg in Shanghai en daar luisteren ze echt naar de gouverneur.

Hoe wordt u gouverneur?

Om u kandidaat te stellen om gouverneur te worden, zijn er niet zo veel vereisten. "U moet Belg zijn, mag geen strafblad hebben en het enige dat gevraagd wordt is: 10 jaar relevante ervaring. Maar wat is dat, relevante ervaring?", vraagt Marc Reynebeau zich af.

Iedereen kan zich nu kandidaat stellen voor de functie van gouverneur van Oost-Vlaanderen. Een selectiebureau maakt een shortlist voor de minister van Binnenlands Bestuur, momenteel is dat Liesbeth Homans (N-VA). Zij legt die voor aan de Vlaamse regering. En eens de keuze daar gemaakt moet worden, wordt het een politieke deal. Vandaar ook dat er gesproken wordt over een "politieke benoeming".

Netto verdient Decaluwé zo'n 4.500 euro netto. Daarbij komt nog een chauffeur en een aantal voordelen.

Meest gelezen