Video player inladen...

Wat vindt u van de zomertijd? Europa wil uw mening weten

Inwoners van alle EU-lidstaten kunnen tot 16 augustus hun mening over de zomertijd kenbaar maken. Er staat nu een formulier online waarop mensen hun gevoelens en argumenten kenbaar kunnen maken. Er zal met de uitkomst van de enquête rekening worden gehouden in het besluit over het afschaffen of behouden van het systeem in de hele EU.

In februari heeft het Europese Parlement een resolutie aangenomen waarin de Commissie wordt aangemaand nader onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van het systeem waarbij in maart de klok een uur vooruit gedraaid wordt, en in oktober weer terug.  Daarom heeft de Europese Commissie een formulier online gezet waarin alle EU-burgers hun mening over de zomertijd kunnen geven, elk in zijn eigen moedertaal.   

Als er iets verandert aan de huidige regeling, dan moet dat wel voor de hele EU gelden. Uit onderzoek is gebleken dat als de EU-landen hun standaardtijd niet zouden coördineren dat nadelig zou zijn voor de interne markt.

Argumenten voor en tegen

Energiebesparing was een van de belangrijkste redenen om de zomertijd in te voeren, maar recent onderzoek wijst uit dat de zomertijd maar een marginale energiebesparing oplevert. Wat door velen als een groot nadeel van de huidige regeling wordt aanzien, is het verstoren van de biologische klok van de mens, vooral dan van kinderen.

Of de zomertijd een effect heeft op de verkeersveiligheid is nog niet duidelijk. In theorie kan het slaaptekort in het voorjaar (doordat we de klok vooruit zetten) het risico op ongevallen verhogen. Tegelijkertijd wordt aangenomen dat het verkeer veiliger wordt doordat het in de zomer 's avonds langer licht is.

De Europese Commissie krijgt regelmatig commentaar over de zomertijd, zowel negatief als positief. Vandaar dat de burger nu zijn zeg kan doen. 

Meest gelezen