Eén maand verlaagde registratierechten: geen overrompeling bij de Vlaamse notaris 

Het nieuwe tarief van 7 % voor registratierechten bij aankoop van vastgoed loopt al een maand. De kandidaat-kopers hebben netjes gewacht met de aankoop van een woning, om te kunnen genieten van het goedkopere registratietarief.  De notarissen hadden begin juni een overrompeling verwacht, maar tot hun grote verbazing kwam er de voorbije maand bijzonder weinig volk over de vloer.    

"Wij hadden gehoopt dat er in juni een massale inhaalbeweging zou komen," zegt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat. "Maar geheel onverwacht zien we dat die verwachte toestroom van kandidaat-kopers op de notariskantoren is uitgebleven". We zien het ook al aan de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar: het aantal afgesloten compromissen (de voorlopige verkoopovereenkomst) bij de Vlaamse notarissen is gedaald met 4%. 

Wij hadden gehoopt dat er in juni een massale inhaalbeweging zou komen.

Bart Van Opstal, Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat

In de krant De Standaard schrijft notaris Bart van Opstal de terugval van het aantal compromissen toe aan het systeem van de 'wederzijdse verkoop en koopbelofte' (in plaats van het gebruikelijke compromis). "Bij een compromis is de verkoop juridisch al een feit, waardoor de fiscus in principe nog de oude registratietarieven kan aanrekenen bij wie tekende voor 1 juni.  Met zo'n 'belofte' kan de fiscus dat niet", zegt Van Opstal.  "De keuze was bij de meeste kandidaat-kopers snel gemaakt." 

Vlaming kiest eieren voor zijn geld

Blijkbaar volstaat de wederzijdse belofte van verkoop en koop om een officiële aankoopakte op te stellen bij de notaris.  Het compromis of voorlopige overeenkomst hoeft dan niet meer.  Gevolg: kandidaat-kopers hoeven niet meer langs het notariskantoor te passeren. 

Uiteindelijk gaat het ons om de verkoopakten. En je zal zien, eens we de cijfers hebben,  dat er minstens evenveel vastgoed is verkocht.

Bart Van Opstal, Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat

Exit compromis ? Notaris Van Opstal is er gerust in: "We zagen de voorbije maand zelfs een behoorlijke terugval van het aantal compromissen in Vlaanderen. Niet in Brussel of Wallonië, want daar is het registratierecht hetzelfde gebleven. Maar het compromis komt wel terug, dàt systeem heeft het voordeel van de duidelijkheid.  De Vlaming heeft nu gekozen voor het systeem van 'wederzijdse verkoop en koopbelofte' omdat hem dat flink wat geld oplevert.  Hoedanook, uiteindelijk gaat het ons om de verkoopakten. En je zal zien, eens we de cijfers hebben,  dat er minstens evenveel vastgoed is verkocht." 

Meest gelezen