Video player inladen...

Werchter dag 1: Bonte bende van Gorillaz feestelijk slotakkoord na Queens (mét Spider-Man)

Wanneer de grootste hitte op dag 1 van Rock Werchter voorbij is, is het uiteindelijk tijd voor de headliners waar iedereen op zit te wachten. Queens of the Stone Age (mét Spider-Man) rockt zich te pletter en Gorillaz zorgt voor het feestelijke slotakkoord. 

Voor velen een blij weerzien: Gorillaz. De virtuele band van Damon Albarn en Jamie Hewlett, staat -relatief snel na hun passage in Vorst Nationaal- op een Belgisch podium. 

Gorillaz staat garant voor visueel en auditief spektakel en slaagt er keer op keer in een feestje te bouwen. In de tweede helft van de set lijkt alles pas echt op dreef te komen. Met "Hollywood" met de jarige Jamie Principle. En met het blitzoptreden van rapster Little Simz, één brok energie, die in een gebalde twee minuten de wei helemaal uit zijn dak doet gaan. 

Een vrolijke, bonte bende, Gorillaz. Al smokkelt Albarn er ook nog graag een boodschap in wanneer hij vertelt over zijn recente bezoek aan Pyongyang. Over de betekenis van muziek, heeft hij het. En over hoe het belangrijk is dat we op een betekenisvolle manier blijven samenleven. Waarop hij naar zijn fans op de eerste rij trekt om handjes te gaan schudden. Dat muziek mensen samenbrengt, daar is dag 1 van Rock Werchter opnieuw een schoolvoorbeeld van.  

Concertphotographers.be - Matthias Engels

Queens of the Stone Age, met glansrol voor Spider-Man

We kunnen er al bijna zeker van zijn dat deze editie van Werchter als een van de heetste de geschiedenis zal ingaan. Nooit eerder stonden er zoveel bands op het festival: 96 in totaal. Toch kwamen veel festivalgangers vandaag pas traag op gang. Ze leken hun energie op te sparen voor vanavond. 

Met een grotere Barn en het nieuwe "ontdekkingspodium" de Slope valt er op dag  1 toch al heel wat te checken en te ontdekken. Zo maakt Jade Bird op de Slope een energieke indruk. Door Rolling Stone en BBC wordt ze getipt als een talent om in de gaten te houden. Ze brengt het er alleen met haar gitaar aardig vanaf en laat een fijne cover van "Where is my mind?" van de Pixies op het publiek los.

Concertphotographers.be - Matthias Engels

Maar voor veel festivalgangers lijkt de namiddagprogrammatie vooral aangenaam vertier in afwachting van de grote kleppers vanavond op het hoofdpodium. Queens of the Stone Age, dat is de band die iedereen vanavond wil zien. Frontman Josh Homme denkt dat het al de 10e keer is dat zijn band op Werchter staat, het is nog maar de 7e keer, maar een vaste waarde zijn ze zeker en vast. 

Homme voelt zich duidelijk thuis op Werchter. Hij deelt met het publiek dat hij zich vanochtend "een beetje ziek" voelde, maar dat het zicht op de Werchtermassa voor hem alles goed maakt. "Hiervoor doe ik het, this is the fucking moment", zegt hij, waarna zijn wel gekende pleidooi voor "leven in het nu" volgt.  Homme vraagt om een festivalganger die in een Spider-Man-pak aan het crowdsurfen is helemaal tot bij hem te brengen. Hij mag van Homme even een dansje komen doen op het podium, nu al een van de beelden van dit festival.  (zie video hieronder)

Studio Brussel kan de man na het optreden even spreken. "Ik had zelf niet verwacht dat ik tot aan het podium zou geraken. Ik heb er helaas niet zoveel van gezien. Achteraf heb ik wel een halfuur naar mijn vrienden moeten zoeken." 

Concertphotographers - Matthias Engels

"Goede ouderwetse rockshow met een arrogante zanger, zo moet dat zijn"

Video player inladen...

De vriendinnen van Gorillaz

Kali Uchis mag de aftrap geven in Klub C en ze doet dat op elegante wijze. Uchis is een Amerikaanse met Colombiaanse ouders. Ze werkte al samen met Snoop Dogg en Diplo en zong mee op "El ratico" van de Colombiaan Juanes. Op het podium doet ze met haar zomers gele jurk en naaldhakken zowel aan Amy Winehouse als aan Christina Aguilera denken. 

Maar Uchis is uiteraard vooral zichzelf, ze put uit verschillende stijlen zoals motown en jazz en maakt daar haar eigen poppy geluid van waarmee ze het publiek in Klub C al lichtjes aan het meewiegen krijgt. 

Kali Uchis zingt ook mee op "She's my collar" van Gorillaz, de band die vannacht mag afsluiten op het hoofdpodium.

En ook de Britse rapster Little Simz staat hier waarschijnlijk niet enkel solo op het podium.  In Vorst Nationaal vorig jaar was ze er bij. De muzikale vriendinnen van Damon Albarn zijn vandaag dus alvast present. 

Concertphotographers.be - Matthias Engels

"Werchter dit jaar alvast rietjesvrij"

In de nasleep van Mei Plasticvrij probeert ook Rock Werchter dit jaar bewuster om te gaan met plastic. Plastic volledig bannen is, net zoals bij u thuis, echter geen evidentie. De eerste concrete maatregel die Werchter dit jaar wel al neemt, is alle plastic rietjes van het festivalterrein bannen. 

Rietjes werden volgens de organisatie enkel in de cocktailbars en in de backstage gebruikt en waren dus het makkelijkst om eerst aan te pakken.  “Als het kan worden de plastic rietjes gewoon weggelaten, en anders worden ze vervangen door rietjes in een ander materiaal”, bevestigt woordvoerster Nele Bigaré. 

Plastic rietjes zijn slecht voor het milieu

In de aperohoek aan de Barn zijn in en rond de cocktailstand alvast geen rietjes te bespeuren. "Slecht voor het milieu", reageert de barman zonder aarzelen. In die aperohoek worden de drankjes in glazen geserveerd. Wie de zone echter wil verlaten met een drankje dat nog niet op is, wordt vriendelijk gevraagd de rest over te gieten in ... een plastic beker. 

Er is dus nog werk aan de winkel, maar dat beseft de organisatie ook en daarom gaat ze dit jaar het gebruik en verbruik van plastic nog meer in kaart brengen. In 2019 wil Rock Werchter een eerste stand van zaken opmaken en een uitgebreid actieplan voor de volgende jaren voorleggen. 

Bigaré hoopt oprecht dat Rock Werchter volgend jaar nog meer stappen zal kunnen zetten zodat er nog meer plastic geschrapt kan worden. Maar naar aanleiding van Mei Plasticvrij zei ze al dat dat niet zo evident is. “Wij zitten in net dezelfde positie als wanneer een gewone mens naar de supermarkt gaat: ook wij moeten allerlei materialen aankopen en zoveel alternatieven zijn er niet. Alles komt bij ons binnen op grote paletten, met veel krimpfolie. Dat is net zoals wanneer je thuiskomt van de supermarkt, maar dan op een schaal van 100.000 mensen. Neemt niet weg dat we openstaan voor originele ideeën en werkbare voorstellen.”

Meest gelezen