© Zoonar/Anton Eine - creative.belgaimage.be

Hoe duurzaam is uw barbecue? WWF België zocht het uit

De barbecue-houtskool in de winkelrekken bevat vaak tropisch hout en de productie ervan draagt bij tot de illegale ontbossing in ontwikkelingslanden. Dat zegt WWF België, na een grondige analyse van 18 verschillende merken houtskool. Uit de resultaten blijkt dat ruim de helft van de houtskool uitsluitend of deels tropische soorten bevat én dat de exacte herkomst van het hout meestal een mysterie blijft.

Het barbecue-seizoen loopt al een tijdje in ons land en daardoor stijgt ook de verkoop van houtskool in supermarkten en doe-het-zelfzaken. Een ideaal moment om de herkomst en de productie van houtskool eens grondig onder de loep te nemen, vond WWF België. 

De milieuorganisatie trok naar het laboratorium voor Houtbiologie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren voor een uiterst nauwkeurige analyse van 18 zakken houtskool.

"Onze gezellige barbecues spelen een rol in de illegale ontbossing in ontwikkelingslanden."

In totaal werden dus 18 verschillende merken geanalyseerd.  Daaruit blijkt dat de helft ervan uitsluitend of gedeeltelijk tropisch hout bevat. En dat zonder vermelding  van herkomst of certificaat van wettelijk en duurzaam bosbeheer.  (Lees verder onder de foto.)

"Onze gezellige barbecues spelen een rol in de illegale ontbossing in ontwikkelingslanden. En dat is een ernstig probleem", vertelt Koen Stuyck, woordvoerder van WWF België. "Want het gevolg is natuurlijk dat wij fors bijdragen aan ontbossing. En dat is één van de grootste oorzaken van klimaatverandering, want het zorgt voor enorm veel uitstoot. We vernietigen daarbij ook heel wat levensnoodzakelijke ecosystemen in ontwikkelingslanden in het Zuiden."

Nigeriaanse houtskool

Vooral landen als Nigeria betalen daarvoor een hoge prijs. Uit analyses blijkt dat 51 procent van de ingevoerde houtskool uit Nigeria komt, en laat dat net het land zijn met het hoogste ontbossingspercentage ter wereld. In Nigeria sneuvelt jaarlijks ongeveer vijf procent van de bossen, volgens WWF België.

Omdat het hout vaak uit Afrika of Zuid-Amerika komt, kan de Europese Unie dus niet veel controle uitoefenen op de precieze herkomst en de ontginningsmethoden van houtskool. 

Houtwetgeving

"We vragen onze overheid daarom om bij de Europese Unie aan te dringen om maatregelen te nemen", zegt Stuyck. "Dat kunnen ze door houtskool ook mee op te nemen in de EU-houtwetgeving. Zo kunnen wij de herkomst van houtskool en de praktijken van de producenten beter controleren."

De consument zelf kan ook een steentje bijdragen door deze zomer enkel te barbecueën op houtskool dat duidelijk gelabeld is met een FSC-certificaat, en dus duurzaam ontgonnen is.