Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Amazon wil tegen 2023 "pakjes" leveren op de maan

Jeff Bezos wil met zijn bedrijf materiaal leveren op de maan. Bezos, die naast Amazon ook de krant Washington Post bezit, heeft met Blue Origin ook een eigen ruimtevaartbedrijf. Naast cargo is Bezos ook van plan om mensen naar de maan te vliegen.   

De CEO van Amazon, Jeff Bezos, is ambitieus. Heel ambitieus. Want na Elon Musk gooit ook hij zich in de ruimtevaartstrijd. Bezos pompt jaarlijks miljarden in zijn eigen ruimtevaartbedrijf, Blue Origin. Dat bedrijf wordt gerund door A.C. Charania. Die zei in een interview met de Amerikaanse technologiewebsite Geekwire  dat er al concrete plannen op tafel liggen.

Samenwerking met NASA

Charania heeft in het verleden al duidelijk gemaakt dat Blue Moon - zo heet het ruimtevaartprogramma - binnen 5 jaar een feit zal zijn. Maar nu is er ook een jaartal: 2023. Tegen dan wil Bezos mensen op de maan. Maar voor het zo ver is, wil Bezos al materiaal naar de maan transporteren. Daarvoor wil hij samenwerken met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Charania: "We hebben begrepen dat NASA meer wil samenwerken met commerciële ruimtevaartorganisaties. Waarom dan niet met ons? Wij hebben expertise die zij kunnen gebruiken en omgekeerd." 

Lees verder onder de video.

Bezos, die in tegenstelling tot Elon Musk een meer discrete houding aanneemt, legde vorig jaar uit hoe hij het project wil aanpakken. Hij wil robots en artificiële intelligentie inzetten voor de assemblage van de ruimtetuigen. 

Blue Origin blijft groeien

Bezos wil over 5 jaar mensen op de maan. De proeven met de raket die daartoe moet dienen, New Shepard genaamd, zijn volop bezig. Het bedrijf wil tegen het einde van dit jaar al eerste bemande ruimtevluchten organiseren. 

Ondertussen heeft Blue Origin deals gesloten met bedrijven om satellieten te transporteren. Blue Origin heeft 1.500 medewerkers, dubbel zoveel als 2 jaar geleden. Op de website van het bedrijf staan er 230 openstaande vacatures. 

Meest gelezen