Video player inladen...

Federale ministers hebben verlanglijstje om 471 miljoen extra uit te geven

De federale regering bekijkt hoeveel extra ze kan uitgeven.  Nochtans is het nu al zeker dat de regering ook miljarden zal moeten besparen als ze de begroting van volgend jaar in evenwicht wil houden. Verschillende ministers hebben een verlangenlijstje, maar of ze ook zullen krijgen wat ze vragen, is nog niet duidelijk.

De gesprekken over de begroting van 2019 starten volgende week. Een begroting in evenwicht was een van de doelstellingen van de regering-Michel. Die wou niet meer uitgeven dan er binnenkomt, en aan het einde van de legislatuur moet de begroting kloppen. Maar dat evenwicht zal de federale regering wellicht dus niet meer vinden. 

Er is een lijstje opgemaakt voor in totaal 471 miljoen,maar traditiegetrouw blijft van zo'n lijstje maar heel weinig over

Vicepremier Kris Peeters (CD&V)

Verschillende ministers vragen extra geld. "Het is juist dat in de opbouw van de begrotingsbesprekingen wordt gevraagd of er bijkomende noden zijn", bevestigt vicepremier Kris Peeters (CD&V). "Er is een lijstje opgemaakt voor in totaal 471 miljoen,maar traditiegetrouw blijft van zo'n lijstje maar heel weinig over."

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) sluit een begroting in evenwicht niet uit. In "De ochtend" op Radio 1 zegt hij dat extra geld uitgeven en besparen geen tegenstrijdige zaken zijn:."Je moet ook kijken waar de maatschappelijke noden en uitdagingen liggen. Zo is iedereen ervan overtuigd dat er meer moet gebeuren rond veiligheid. En dan kan je elders besparen, ook binnen een N-VA departement." 

Ik zit al vier jaar nominaal op hetzelfde budget, terwijl er toch inflatie is geweest

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Bij CD&V is het vooral minister van Justitie Koen Geens die extra geld vraagt. Maar, zegt hij, justitie is in België dan ook onderbedeeld. "Ik zit al vier jaar nominaal op hetzelfde budget, terwijl er toch inflatie is geweest. Dus ik zou heel graag aan het einde van de legislatuur, nadat we jaren bespaard hebben, toch voor de magistratuur en voor het gevangeniswezen een beetje extra geld vragen en wat perspectief creëren."

De veiligheidsdepartementen hebben heel veel middelen gekregen

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

"Ik denk dat we eens moeten kijken naar welke inspanningen we hebben gedaan de voorbije jaren en wie de voorbije jaren veel middelen erbij heeft gekregen", vindt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). Het antwoord is duidelijk: "De veiligheidsdepartementen hebben heel veel middelen gekregen. Daarna moeten we kijken welke inspanningen we eerst doen voor we weer bijkomend geld gaan uitgeven."

Zijn partijgenote Maggie De Block wil ook extra geld voor haar departement van Volksgezondheid, onder meer voor nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, zoals de immuuntherapie. "Ik vind dat onze patiënten toegang moeten hebben tot de nieuwe medicijnen, dus vraag ik collegaliteit", zegt De Block. "Net zoals ik dat heb gedaan om meer te besparen dan voorzien omdat we in meer veiligheid moesten investeren."

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen