� 2018 by ZUMA Wire

DNA-test voor opgesloten migrantenkinderen in VS

De Amerikaanse overheid krijgt van de rechter nog tot dinsdag om de jongste opgesloten migrantenkinderen met hun ouders te herenigen. De bevoegde diensten gaan nu ook DNA-tests gebruiken om de deadline te halen. 

De Amerikaanse migratiediensten beloven dat ze tegen volgende dinsdag klaar zullen zijn met hun werk om de kinderen tot vijf jaar oud met hun ouders te herenigen. Minister van Volksgezondheid en Welzijn (HHS) Alex Azar kondigde aan dat zijn departement DNA-tests gebruikt om de band tussen kinderen en ouders sneller te kunnen vastleggen. Hij wil de kinderen ook in centra onderbrengen dichter bij de gevangenissen waar hun ouders naartoe zijn gebracht. 

We hebben een plan klaar om dit karwei voor mekaar te krijgen, en tegelijk te zorgen voor de veiligheid van de kinderen onder onze hoede. 

Alex Azar, Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Welzijn

Toch waarschuwt Azar dat hele gezinnen mogelijk langer in gesloten centra zullen moeten blijven, zelfs degenen die asiel aanvragen. Voor de "nultolerantie"-politiek van president Trump werden asielzoekers vaak vrijgelaten in afwachting van hun procedure, maar dat zou nu niet meer kunnen. 

Hoger aantal gescheiden kinderen

Een rechter in San Diego besliste eind juni na fel publiek protest dat de jongste kinderen tegen 10 juli met hun ouders moeten worden herenigd, de rest voor het eind van deze maand. Minister Azar is zelf in de administratie de gegevens gaan nakijken, om de beschuldigingen van chaos in zijn departement te ontkrachten. Volgens hem zijn er bijna 3.000 minderjarigen opgesloten en gescheiden van hun ouders, veel meer dus dan het cijfer van 2.047 dat Azar vorige week aan de senaat bekendmaakte.  100 kinderen zijn onder de vijf jaar oud.  

Het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn is al lange tijd bevoegd om niet-begeleide minderjarigen op te vangen die de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten oversteken. Meestal plaatst het hen bij een Amerikaanse verwant of een pleeggezin terwijl over hun migratieprocedure loopt. Het gaat om bijna 12.000 kinderen, meestal tienerjongens, die zonder hun ouders naar de VS kwamen. Dit jaar waakt het ministerie ook over de kinderen die van hun ouders zijn gescheiden door het strenge immigratiebeleid van president Trump.

(lees verder onder foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Protest tegen DNA-tests

Advocaten die opkomen voor de migrantengezinnen hebben kritiek op de DNA-tests. Ze geloven niet dat die vertrouwelijk blijven en alleen de hereniging moeten versnellen. Ze vrezen dat er een databank wordt aangelegd die het lot van de gezinnen in gevaar zal brengen. Vooral een reeks tweets van president Trump waarin hij pleit voor een nieuwe en strengere migratiewet in het Congres, maakt hen bezorgd.   "Wanneer mensen met of zonder kinderen ons land binnen komen, dan moet hen gezegd worden dat ze moeten vertrekken, (...) net zoals wanneer ze op je voortuin zouden staan" , tweette Trump. 

De president wil de migratiewetgeving veranderen, die al dateert van het tijdperk George W. Bush. Maar de Republikeinen zijn verdeeld tussen aanhangers van de harde lijn en gematigde zakenlui die immigratie niet als een bedreiging zien. De Democraten willen wie illegaal in de VS woont begeleiden naar burgerschap, maar dat zien veel Republikeinen dan weer als een soort van amnestie.  

 

Meest gelezen