Video player inladen...

China antwoordt met eigen handelssancties: "De VS start de grootste handelsoorlog in de geschiedenis"

Vanochtend hebben de Verenigde Staten hun eerste lading handelsheffingen in werking gezet op Chinese producten, ter waarde van 34 miljard dollar (29 miljard euro). Het is het eerste schot in een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. China reageert woedend en heeft nu eigen sancties gelanceerd.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde de heffingen aan op 15 juni. Het gaat om heffingen van 25 procent op Chinese industriële machines, medische apparatuur en auto-onderdelen.

Hij wil in totaal 50 miljard dollar aan Chinese goederen extra belasten: 34 miljard dollar vanaf vandaag en nog eens 16 miljard dollar op een later tijdstip, mogelijk in augustus. Op lange termijn zouden de heffingen volgens Trump kunnen oplopen tot 550 miljard dollar, een som die hoger is dan de volledige Amerikaanse import van goederen uit China in 2017. 

De heffingen zijn volgens Trump een reactie op de "diefstal van Amerikaanse intellectuele eigendom". De Amerikaanse president maakt ook steevast melding van het handelstekort met China. Amerika importeert zo'n 375 milljard dollar meer uit China dan het ernaar exporteert en dat wil Trump veranderen.

Tegenmaatregelen

De spanningen tussen de twee grootste economieën leken lange tijd tot bekvechten beperkt te blijven, maar nu is het menens. China reageert dan ook woedend. "De VS hebben de regels van de Wereldhandelsorganisatie geschonden en hebben de grootste handelsoorlog in de geschiedenis in gang gezet", klinkt het in een statement van het Chinese ministerie van Handel.

China heeft als tegenmaatregel heffingen gelanceerd ter waarde van 34 miljard dollar, onder meer op auto's en landbouwproducten.

Meest gelezen