Elon Musk, oprichter van onder meer Tesla, SpaceX en The Boring Company.

Elon Musk biedt hulp aan bij reddingsactie Thaise jongens: "Mijn bedrijf is redelijk goed in gaten boren"

De Amerikaanse miljardair en ondernemer Elon Musk, bekend van onder meer Tesla, heeft laten weten dat hij wil helpen bij de reddingsactie van de Thaise voetballertjes die vastzitten in een grot. Hij biedt technologie van zijn tunnelboorbedrijf The Boring Company aan om tot bij de jongens te geraken.

Elon Musk reageerde een paar dagen geleden op een vraag om hulp op Twitter. Of hij op een of andere manier kon helpen bij de reddingsactie van de 12 Thaise jongens en hun coach? "Ik vermoed dat de Thaise overheid dit onder controle heeft", liet hij weten. "Maar ik wil graag helpen als er een manier is om dat te doen."

Kort nadien liet hij weten dat zijn tunnelbouwbedrijf The Boring Company geavanceerde grondpenetratieradars heeft en "redelijk goed is in gaten graven". Hij denkt er ook aan om extra, krachtige waterpompen te leveren: "Ik weet niet of het niveau van de pompen beperkt is door de beschikbare stroom of dat de pompen te klein zijn. Als dat het geval zou zijn, kan ik volledig geladen Powerpacks [reusachtige batterijen van zijn bedrijf Tesla, red.] en pompen leveren."

Volgens Bloomberg zijn medewerkers van Musk intussen ook effectief in gesprek met Thaise autoriteiten om te helpen bij de reddingsactie. Het is nog niet duidelijk of de Thaise overheid de hulp heeft aanvaard. 

De ruimte om pompen te leveren, is in elk geval beperkt. Bepaalde doorgangen op de ongeveer 4 à 5 kilometer lange weg naar de voetballertjes zijn maar 70 centimeter breed. Een tunnel langs boven boren, lijkt voorlopig ook risicovol. De afstand van op de begane grond tot bij de jongens is ongeveer 750 meter.

Meest gelezen