Video player inladen...

Extra geld om asbest uit schoolgebouwen te verwijderen

Elke school in Vlaanderen kan voortaan een beroep doen op subsidies van de Openbare Vlaamse Afvalstoffen­maatschappij (OVAM) om asbest in schoolgebouwen te verwijderen. De ministers van Onderwijs en Leefmilieu, Hilde Crevits en Joke Schauvliege, hebben daarvoor zo’n 7,5 miljoen euro extra vrijgemaakt. 

De Vlaamse regering wil Vlaanderen volledig asbestvrij tegen 2040. Schoolgebouwen zijn daarbij een groep die voorrang krijgt. Eerder was er een proefproject met 300 scholen die zich vrijwillig hadden opgegeven voor grondig onderzoek. Daaruit bleek dat in 65 procent van die scholen asbest aanwezig was dat op korte of middellange termijn moest worden aangepakt.

 We hebben extra middelen vrijgemaakt zodat scholen preventief of indien nodig, zeer snel kunnen ingrijpen bij een asbestprobleem

Vlaams minister van onderwijs, Hilde Crevits

Nu  heeft de Vlaamse regering dus 7,5 miljoen euro extra vrijgemaakt om versneld de asbest uit de scholen te verwijderen.  Voortaan kunnen alle scholen een beroep doen op de subsidies van de OVAM. "We schatten dat met het extra geld zo’n 3000 scholen kunnen worden geholpen", zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

De openbare afvalmaatschappij OVAM kan de scholen bijstaan met hun expertise en kennis van asbest

Vlaams minister van leefmilieu, Joke Schauvlieghe

Op het kabinet onderwijs werd vandaag daarvoor een samenwerkings­overeenkomst ondertekend met de Vlaamse openbare afvalmaatschappij OVAM, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) de verschillende onderwijskoepels en het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

De expertise en kennis van OVAM kan voor de scholen erg nuttig zijn, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe (CD&V).  "Zij weten bijvoorbeeld welke aannemers op een veilige manier te werk gaan, zij kunnen scholen ook helpen om een goed bestek op te stellen".

Patriek Delbaere van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs is alvast erg blij met de subsidies. "Nu kunnen we de meest acute problemen wegwerken", zegt hij. 

Meest gelezen