Archieffoto

Strengere regels voor foto's van uw kind op school

Wie een kind heeft in een Vlaamse gemeente- of stedelijke school moet vanaf volgend schooljaar extra waakzaam zijn met foto's. In het schoolreglement wordt vanaf nu rekening gehouden met de nieuwe regels rond gegevensbescherming, waardoor men niet zomaar filmpjes of foto's van bijvoorbeeld een schoolevenement mag verspreiden. "De bestaande regels worden gewoon scherper gesteld", zegt Patriek Delbaere, Algemeen Directeur OVSG, het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten.

Ouders zullen vanaf september expliciet hun toestemming moeten geven dat er van hun kinderen foto's worden gemaakt én dat die beelden gebruikt kunnen worden voor publicaties, zoals een schoolkrantje. Het gaat ook over foto's die de pers kan gebruiken in een artikel, over bijvoorbeeld een schoolopening. 

Maar dat zou dus ook kunnen betekenen dat ouders geen filmpjes van een schoolfeest op Facebook mogen zetten, als ze niet zeker zijn dat alle kinderen op de beelden hun toestemming hebben gegeven. Al denkt Delbaere niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling geweest, maar het is inderdaad wel een gevolg van de regelgeving. We gaan ervan uit dat foto's met de beste bedoelingen worden genomen. Maar we mogen ook niet blind zijn voor het mogelijke misbruik, denk maar aan online pesten. Op dat vlak waren er al regels, maar nu zijn die in samenspraak met de privacycommissie aangescherpt."

De Vlaamse gemeentescholen zeggen dus dat ze gewoon de wet uitvoeren, maar die iets strikter toepassen dan de andere onderwijskoepels. Al verwacht Delbaere in de praktijk amper problemen: "We gaan ervan uit dat de meeste ouders, zo niet 99 procent, hun toestemming geven om foto's te nemen. Het behoort ook tot de dagelijkse cultuur, maar we moeten nu eenmaal hun akkoord hebben."

 

Meest gelezen