Gemeenten zonder voorstel op Jij Kiest: "Ik heb de indruk dat alles hier vrij goed gaat"

In 290 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten hebben burgers voorstellen ingediend op de site jijkiest.be om het leven wat aangenamer te maken. Toch blijft het in 27 gemeenten opvallend stil. Wij vroegen aan een aantal burgemeesters of we daaruit mogen concluderen dat alles in hun gemeente perfect verloopt.

In Heuvelland, een uitgestrekte West-Vlaamse gemeente met iets meer dan 8.000 inwoners, gelooft burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) dat het ligt aan het feit dat mensen er graag wonen. "Ik denk niet dat er iets is dat niet goed loopt in Heuvelland. Voor het eerst in jaren is het bevolkingsaantal stabiel gebleven. We hebben ook de gemeenteschuld afgebouwd van 14 naar 9 miljoen euro."

De gemeenteschuld van Kasterlee staat op nul, zoveel hebben wij geïnvesteerd

Ward Kennes (CD&V), burgemeester van Kasterlee

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) van de Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek heeft een soortgelijke uitleg voor de stilte van zijn bewoners. "Uit een peiling van het Nieuwsblad en de Vlaamse barometer stelden we vast dat de Glabbekenaren enorm tevreden waren, met een score van maar liefst 84%. Daarnaast hebben we als gemeente de voorbije zes jaar een heel actief investeringsbeleid gevoerd. We hebben een nieuw fietsbeleidsplan uitgewerkt waarmee we tegen 2025 alle fietspaden in Glabbeek willen vernieuwen. En we bouwden een nieuwe gemeenteschool en een nieuw woonzorgcentrum. Ook vernieuwden we het winkelcentrum in de stadskern. Ja, de inwoners van Glabbeek zijn erg fier op hun gemeente."

Ook zijn collega Ward Kennes (CD&V) van de Antwerpse gemeente Kasterlee geeft een gelijkaardige verklaring: "Onze schuld staat nu op nul. We hebben geïnvesteerd in een nieuwe brandweerkazerne, een nieuwe ontmoetingsplaats met een podiumzaal, met een vergaderzaal, een cafetaria en een grote ondergrondse parking. Ook hebben we zopas de fietspaden van Lichtaart naar Tielen en Gierle volledig vernieuwd: we hebben de fietspaden breder gemaakt en we hebben gezorgd dat de afscheiding met de autoweg veiliger is door er heggen te plaatsen." Toch vindt de burgemeester het vreemd dat Kasterlee bij de 10% van de Vlaamse gemeenten zonder voorstel hoort. Hij kent de inwoners van Kasterlee immers als zeer actieve burgers. 

Niet enkel in Kasterlee vindt de burgervader het vreemd dat er nog geen voorstellen werden gedaan door zijn actieve inwoners. Maar burgemeester Marc Wynants (CD&V) van Linter (tussen Tienen en Sint-Truiden) onderhoudt naar eigen zeggen goede relaties met zijn inwoners, en staat open voor hun ideeën. "Ik heb het gevoel dat de mensen hier graag wonen. Onlangs hebben we de buurtwegen in Linter heraangelegd in een participatieproject. Alle inwoners werden ook uitgenodigd om informatie te krijgen over het project. In een latere fase werden alle buurtwegen in kaart gebracht. De burgers van Linter konden dan op die kaart aanduiden welke verbindingen zij belangrijk vonden en welke ze het liefst zagen verdwijnen."

Elke politicus die zegt dat alles goed is in zijn gemeente, is een leugenaar. Er is altijd verbetering mogelijk

Huub Broers (Voerbelangen), burgemeester van Voeren

Ook in Haaltert zijn er geen voorstellen. Burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) van Haaltert in de Denderstreek hoopt dat het is omdat nu alles goed loopt in haar gemeente. "Wij als stadsbestuur hebben een zware tijd achter de rug, met een periode van onbestuurbaarheid die een anderhalf jaar aansleepte. Pas nu is alles goedgekeurd. Ik denk dat de Haaltenaars aanvoelen dat alles nu weer goed loopt."

Burgemeester Huub Broers (Voerbelangen) van de Limburgse faciliteitengemeente Voeren heeft bedenkingen bij de uitleg van zijn collega's. "Elke politicus die zegt dat alles goed is in zijn gemeente, is een leugenaar. Er is namelijk altijd verbetering mogelijk. Ikzelf zou ook wel voorstellen willen indienen op jijkiest.be, maar dat is niet eerlijk. In Voeren hebben we 200 km aan wegen. Die kunnen we nooit tegelijkertijd vernieuwen. We moeten het doen met de middelen die we hebben."

Meest gelezen