Tarievenoorlog breidt uit: ook Rusland voert importtarieven in op Amerikaanse producten

De Russische regering heeft importtarieven ingevoerd voor een selectie van Amerikaanse producten. Het is een reactie op de invoering van importtarieven op onder meer Russisch staal en aluminium. Daarmee breidt de handelsoorlog of beter gezegd tarievenoorlog tussen de VS en de rest van de wereld uit.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de Amerikaanse industrie (onder meer de staalindustrie) beschermen en vermijden dat goedkopere producten uit het buitenland de VS binnenkomen. Om dat te bereiken, voerde hij een reeks importtarieven in. Zo moet onder meer Rusland sinds eind maart een belasting van 25 procent betalen als het nog staal de VS binnenbrengt.

De Russen, de op vier na grootste staalimporteur naar de VS, hielden een "gepast antwoord" lang in beraad, maar vandaag kondigt de minister van Economie dan toch aan dat er importheffingen vanaf vandaag van kracht zijn. Het gaat om glasvezel, zware machines voor wegenbouw, apparatuur voor de olie-, gas-, en metaalindustrie. De Amerikanen moeten voortaan 25 tot 40 procent belastingen betalen om die zaken nog Rusland in te voeren.

De timing van de bekendmaking is wellicht niet toevallig, want vandaag maakte ook China bekend dat het reageert op de Amerikaanse importheffingen met eigen tarieven op onder meer de import van Amerikaanse sojabonen.

Daarmee lijkt de tarievenoorlog tussen de VS en de rest van de geïndustrialiseerde wereld op kruissnelheid te komen. De grote verliezer lijkt vooral de consument te worden. Door het duurder maken van import, stijgen doorgaans ook de prijzen van de producten op de thuismarkt.

Meest gelezen