Het ene vrijheidsbeeld is het andere niet

Meer dan drie miljoen dollar. Dat is de prijs die de Amerikaanse post moet betalen voor een 'slordigheidje'. De opdracht was nochtans simpel: een zegel maken met de afbeelding van het Vrijheidsbeeld.  En toch ging het fout.

De US Postal Service begon, al in 2010, zegels te verkopen met het beroemde Vrijheidsbeeld als afbeelding. Tenminste daar ging de Amerikaanse Post van uit. Maar in werkelijkheid stond niet het beeld van New York, maar wel een klein zusje van 'Lady Liberty' dat in Las Vegas staat, op de zegel.  Het Vrijheidsbeeld van Las Vegas staat al een dikke twintig jaar voor het hotel 'New York', één van de beroemdse hotels  van de casinostad.  Het Vrijheidsbeeld van Las Vegas  is trouwens met zijn 45 meter de helft kleiner dan het New Yorkse origineel.

Toen de fout werd ontdekt waren er al drie miljard postzegels gedrukt.  De ontwerper van het beeld in Las Vegas, kunstenaar Robert Davidson, rook geld en klaagde de Amerikaanse postdienst aan wegens plagiaat. Met als spitsvondige uitleg dat hij zich bij het ontwerp van zijn beeld niet alleen op het Vrijheidsbeeld van New York, maar ook op het gezicht van zijn schoonmoeder had gebaseerd.

Mijn beeld is sexyer, moderner en frisser

Kunstenaar Robert Davidson

De rechter geeft de kunstenaar gelijk en wijst er in zijn vonnis op dat er grote verschillen zijn tussen de twee beelden. De  US Postal Service krijgt er in het vonnis nog een sneer bovenop. De rechter liet namelijk optekenen dat hij het ongehoord vindt dat de Amerikaanse Post Robert Davidson nooit heeft gecontacteerd voor een excuusje.  Excuses of niet, Robert Davidson is drie miljoen dollar rijker.

Meest gelezen