Hoe de Rode Duivels met een Nederlands databureau de Brazilianen konden verslaan

Bondscoach Roberto Martínez zal ze met zijn leven bewaken, de Nederlandse papieren met daarop de antwoorden op de razendsnelle omschakeling van Brazilië, de dribbels van Neymar en de passpatronen van Philippe Coutinho. Voor die analyses steunt Martínez namelijk op het bedrijf SciSports, zo bericht de Nederlandse omroep NOS.

Martínez nam vanavond om 20 uur,  bij de wedstrijd van de Rode Duivels tegen de Goddelijke Kanaries, op de bank plaats met de Nederlandse papieren op schoot. Met rechtsboven op het papier het watermerk van SciSports, een data-intelligentiebureau uit Enschede dat de Belgen moet helpen de Brazilianen te verslaan.

SciSports gebruikt voetbaldata om inzicht te geven in de kwaliteiten van meer dan 90.000 spelers over de hele wereld. Meer dan 30 clubs, makelaars en bonden gebruiken die informatie om spelers te scouten, tegenstanders te analyseren of de waarde van spelers te bepalen.

Op bezoek bij Martínez

Een Nederlands databureau dat de Belgen aan de wereldtitel moet helpen: het verhaal daarvan begint iets meer dan een jaar geleden, op het kantoor van de Belgische voetbalbond. "Daar zaten we dan, aan tafel met Martínez en assistent-bondscoach Thierry Henry", vertellen Giels Brouwer, oprichter van SciSports, en datascout Stefan Huiskes. "De open benadering van de technische staf viel op. Martínez maakte ons ook in één klap onderdeel van de staf. Het was een leuk en interessant gesprek."

Datascout Stefan Huiskes is de tweede van rechts, naast Thierry Henry .

Martínez en zijn staf zijn zeer te spreken over de werkwijze van het databureau. De bondscoach bewondert de manier waarop SciSports aan de hand van statistieken alles over een tegenstander in kaart weet te brengen. Van passpatronen tot standaardsituaties en van omschakelmomenten tot dribbels.

Maar het gaat nog veel verder. Huiskes: "We zoeken alles uit. Switchen tegenstanders veel van formatie? Ondernemen ze veel doelpogingen in het eerste kwartier? Hoe vaak zoeken ze de lange bal en wanneer? En hoe speelt een ploeg als ze voorstaan? En is dat anders als ze achterstaan?"

De totstandkoming van de winnende goal van België hebben wij vooraf veelvuldig geanalyseerd

Giels Brouwer, oprichter van SciSports

Een intensieve samenwerking tussen SciSports en de Belgische staf is het directe gevolg. Huiskes wordt samen met collega Niels Wigbold de vaste datascout van de Rode Duivels. Alle door hen aangeleverde data en statistieken leggen Martínez en zijn mannen naast de eigen videoscouting en analyses van tegenstanders, om zo de zwaktes en krachten van de opponent bloot te leggen. Het leidde België al naar vier zeges dit WK. Met de heroïsche overwinning op Japan in de achtste finales als absoluut hoogtepunt, zeker voor SciSports.

"De totstandkoming van de winnende goal van België hebben wij vooraf veelvuldig geanalyseerd", bekent Brouwer. "Hoe staat Japan opgesteld bij een corner? En hoe kan België vanuit daar het beste omschakelen? Dat hebben we in kaart gebracht voor Martínez. Als dat dan lukt en het is de winnende treffer in de laatste minuut, dan is dat voor ons een heel mooie bevestiging. En ja, ook wij staan dan heel hard te juichen."

Dat deden Brouwer en Huiskes niet in het stadion, maar thuis op de bank in Nederland. "Bij de poulewedstrijden was er altijd een van ons in Rusland. De technische staf wil dat er iemand in de buurt is voor als er specifieke vragen zijn, maar tegen Japan waren wij er niet", aldus Brouwer. "En nee, helaas tegen Brazilië ook niet. Al stapt Stefan misschien nog in het vliegtuig naar Kazan."

Corners van links of rechts

Maar ook meer dan 3.000 kilometer verderop in Enschede is SciSports van grote meerwaarde voor Martínez. "Direct na de wedstrijd tegen Japan kwamen de eerste vragen van hem over Brazilië al binnen", vertelt Brouwer, die daar al rekening mee had gehouden. "Gedurende het hele toernooi hebben wij de Brazilianen extra in de gaten gehouden."

Want de Belgen hielden al geruime tijd rekening met een kwartfinale tegen de Goddelijke Kanaries. Huiskes: "Martínez analyseert Brazilië al heel lang en dat doen wij dus ook. Wil je voorbeelden? Wel, de snelheid waarmee de Brazilianen omschakelen is echt ongekend. En hun spel verschilt wezenlijk als Filipe Luís of Marcelo linksback speelt."

Maar hoe dat concreet terug te zien is, willen beide heren nog niet verklappen. "We kunnen voor de wedstrijd helaas niet vertellen wat", zegt Brouwer lachend. "Maar er is een heel opvallend verschil tussen hoe Brazilië de corners vanaf links en vanaf rechts neemt en hoe België dat moet verdedigen. Meer kan ik er helaas niet over zeggen, je zult zelf moeten kijken."

(Tekst loopt verder onder het kaderstuk)

Fan van Henry

Niet alleen de Belgen profiteren van de samenwerking met SciSports. Ook Brouwer, Huiskes en Wigbold genieten ervan. Vliegtuig in, vliegtuig uit, het WK beleven op uitnodiging van de Belgische bond en meewerken aan het doel om de wereldbeker te veroveren. Brouwer: "Dat is wel lekker, ja."

"Het is heerlijk om in Rusland de WK-koorts op te doen, de beleving van de fans te proeven en te genieten van de sfeer." En natuurlijk van het samenwerken met de groten der aarde, zoals assistent-bondscoach Thierry Henry.

Huiskes: "Als kleine jongen was mijn eerste voetbalshirt er een van het Franse elftal met Henry. Ik was groot fan van hem. En het mooiste van alles is nog wel dat Henry bij ons eerste gesprek een kopje koffie voor ons ging halen. Dat kunnen niet veel mensen zeggen."

De vaste datascouts van de Rode Duivels, Stefan Huiskes (l) en Niels Wigbold, bij het groepsduel met Panama.

Rock-paper-scissors

Brouwer en Huiskes hebben de Rode Duivels vandaag thuis naar de overwinning geschreeuwd én hebben natuurlijk daarvoor al de pijnpunten blootgelegd van de volgende tegenstander, Frankrijk: Want Martínez zal vanavond nog aan de lijn hangen met vragen en reist een van hen af naar Rusland.

Brouwer was er voor de match zeker van: "Dat we gaan, staat vast, hoor. België gaat het halen!"

Het oorspronkelijke artikel van NOS kunt u hier herlezen.

Meest gelezen