Video player inladen...

Levenloos geboren baby's kunnen voortaan een naam en familienaam krijgen

De federale regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd over een nieuwe regeling rond de naam en de registratie van levenloos geboren baby's. Voortaan kunnen de kinderen een naam krijgen vanaf 140 dagen na de bevruchting. Nu is dat nog 180 dagen. Een kind dat na 180 dagen zwangerschap sterft zal nu ook een achternaam kunnen krijgen, wat vandaag nog niet het geval is.

Ouders die hun kind levenloos geboren zien worden vinden het een grote troost om hun kind een naam te geven en hen een volwaardige uitvaart bezorgen. Vandaag kan een levenloos geboren kind enkel een voornaam krijgen vanaf 180 dagen na de bevruchting. Het kind krijgt in dat geval enkel een voornaam, geen achternaam.

Die regeling wordt aangepast. De ministerraad keurde een wetsontwerp goed waardoor kinderen voortaan een voornaam kunnen krijgen vanaf 140 dagen na de bevruchting. Vanaf 180 dagen krijgt het kind ook een familienaam.

De verplichte registratie van levenloos geboren kinderen vanaf 180 dagen blijft dezelfde.

"Kind krijgt volwaardige plaats in gezin"

Volgens minister van Justitie Koen Geens vinden veel ouders van levenloos geboren kinderen het vreselijk als ze hun kind geen (officiële) naam kunnen geven. "Ouders hebben de behoefte om het kind een volwaardige plaats te geven in hun leven", aldus Geens.

Meest gelezen