Mike Pompeo is in Noord-Korea, en "Rocket Man" zit in zijn bagage

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is in Noord-Korea om er te praten over de invulling van de afspraken die president Trump vorige maand maakte met Kim Jong-un. Pompeo zou een opmerkelijk geschenk bij zich hebben: een cd met het nummer "Rocket Man" van Elton John.

"Ik kijk ernaar uit om ons werk voort te zetten tot er een volledige,  geverifieerde denuclearisatie van Noord-Korea is", kondigde Pompeo aan op Twitter vóór zijn vertrek.

Pompeo werd op de luchthaven van Pyongyang opgewacht door zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot Ri Yong-ho en door de rechterhand van Kim, Kim Yong-chol. "Het doel van mijn reis is om details te verkrijgen over de engagementen van Noord-Korea en de uitvoering voort te zetten van wat de twee leiders zijn overeengekomen", zei hij tijdens een tussenstop in Japan.  

Hoewel de Amerikaanse president Trump zich zeer optimistisch uitliet na de top vorige maand, leverde die weinig tot geen concrete engagementen van de Noord-Koreaanse leider op. Kim bevestigde enkel "zijn vastberaden en onwrikbaar engagement ten opzichte van de volledige denuclearisatie van het schiereiland". De VS eist ook garanties dat dit proces verifieerbaar en onomkeerbaar is, maar daarvan is in het document dat beide leiders ondertekenden geen sprake.

Rocket Man

Volgens de internationale media is Pompeo in Pyongyang aangekomen met een opmerkelijk geschenk: een cd met het nummer "Rocket Man" van Elton John, vergezeld van een brief van Trump.

In volle woordenoorlog vorig jaar had Trump de Noord-Koreaanse leider "Little rocket man" genoemd, waarna die hem had uitgescholden voor "geestelijk gestoorde oude gek".  

Tijdens hun topontmoeting zou Trump op die ruzie zijn teruggekomen. Kim vertelde hem daarop dat hij "Rocket Man", het nummer van de Britse popster Elton John, nog nooit had gehoord. Daaraan zou Trump nu verhelpen: hij stuurde een cd met het nummer mee.

Meest gelezen