Mogelijke doorbraak in onderhandelingen tussen cipiers en Justitie

De cipiersvakbonden en minister van Justitie Geens (CD&V) gaan onverwacht maandag opnieuw onderhandelen. Normaal zouden de onderhandelingen drie weken stilliggen. Mogelijk komt er maandag een einde aan de staking.

"We hebben vanmorgen een positief signaal gekregen", zegt Gino Hoppe van de socialistische overheidsvakbond ACOD. "De minister heeft overlegd op het kernkabinet, en heeft ons daarna gebeld om te zeggen dat we maandagmorgen het formele overleg zouden voortzetten, en dat er openheid was om bepaalde zaken te bespreken."

De vakbonden staken al twee en een halve week in alle Belgische gevangenissen, tegen het plan van minister Geens om hun statuut te veranderen. De meest in het oog springende verandering is dat er een minimumdienstverlening zou komen, waardoor cipiers toch zouden moeten werken tijdens een staking, zodat de basisrechten van de gevangenen gewaarborgd worden. Volgens de vakbonden is dat een aanval op het stakingsrecht. "Nu krijgen we het signaal dat er toch gepraat kan worden over die minimale dienstverlening, en dat vinden we heel positief", zegt Hoppe.

Normaal zouden de onderhandelingen stilliggen tot 26 juli. Is dit dan een doorbraak? "Als u het mij persoonlijk vraagt, dan zeg ik ja", zegt de socialistische vakbondsman. "Dat betekent natuurlijk nog niet dat er een goede afloop komt, dat hangt vooral van de minister af. Maar ik hoop echt dat we maandag op een andere manier kunnen praten dan vandaag. Het is in elk geval een belangrijk signaal dat er opnieuw formele onderhandelingen zijn."

Als het gesprek tussen minister Geens en de vakbonden maandagochtend goed verloopt, dan zullen de bonden het resultaat in de namiddag voorleggen aan hun achterban. Die zou dan kunnen beslissen om de staking te beëindigen.

Meest gelezen