Mysterieus landgoed Hobos wordt gerestaureerd

Het oude landgoed het Hobos in Overpelt, in het natuurgebied Bosland wordt gerestaureerd. En het is de bedoeling dat daar weer iemand gaat wonen.

Het Hobos is een mysterieuze plek in Bosland. Het landgoed is meer dan 200 jaar oud en werd ooit bewoond door Drossaard Clerx, de rechter die komaf maakte met de bokkenrijders die in de 18e eeuw rijke inwoners en boeren afpersten en beroofden.

De gebouwen liggen er al een hele tijd verwaarloosd bij. Maar daar komt nu verandering in. Schepen van erfgoed Carine Van Gerven: "We willen geen horeca. Dat zou de rust te veel verstoren. Maar logeren -weliswaar op kleine schaal- kan wel. Ik denk bijvoorbeeld aan een schrijver die zich hier terugtrekt om aan een boek te werken." De architecten zullen de gebouwen nu opmeten en bekijken wat waar mogelijk is.

Rust en zorg

Het Hobos is ook bijzonder vanwege de boerderij van Anne-Marie Wilsens, die er een erg teruggetrokken leven leidde. Ze kweekte er halfwilde runderen en had een afkeer van alle nieuwe landbouwtechnieken. Dus in het gebied werden nooit pesticiden, herbiciden of drijfmest gebruikt. "We willen hier een kleine zorgboerderij opstarten", vult Gui Winters van het Agentschap voor Natuur en Bos aan. "Heel kleinschalig, echt een milde vorm van landbouw. zodat mensen hier in alle rust kunnen werken."

Unieke natuur

Het landgoed met grote graslanden en oude eiken en kastanjebomen ligt midden in de natuur. Er komen nog veenbodems voor, houtwallen met oude kruiden en zomereiken, wintereiken en oude en holle kastanjebomen. Daardoor leven er veel vleermuizen en ook een zeldzame boommarter.

 

Meest gelezen