Nederland weigert opnieuw een verdachte over te leveren aan België wegens stakingen in gevangenissen

Een verdachte in een drugszaak wordt door Nederland voorlopig niet overgeleverd aan ons land. Een Nederlandse rechtbank oordeelt dat door de stakingen in Belgische gevangenissen, sprake is van een reëel gevaar van onmenselijke of vernederende behandeling. 

De Belgische justitie vroeg aan Nederland de overlevering van een verdachte in een drugszaak. De man verblijft momenteel in voorarrest in een Nederlandse gevangenis. 

Maar de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam weigert voorlopig in te gaan op deze vraag. De rechtbank wil eerst meer duidelijkheid over de gevolgen van de staking op de detentieomstandigheden in de Belgische gevangenissen. Het is nu aan de Belgische autoriteiten om hen daarover te informeren. 

De rechtbank in Nederland baseert zich op berichtgeving in de media maar ook op de uitspraak van de raadkamer in Mechelen vorige week. De Mechelse raadkamer liet vorige week een aantal mensen (die in voorarrest zaten) vrij omdat de staking leidde tot mensonwaardige omstandigheden voor de gedetineerden.   

De Nederlandse rechters verwijzen ook nog naar de verschillende rapporten van het Anti Foltercomité van de Raad van Europa over de gevangenissen in ons land.  

Wellicht blijft de weigering niet beperkt tot deze zaak. 'Het ziet ernaar uit dat alle Belgische verzoeken tot overlevering zullen worden aangehouden in afwachting van de nadere gegevens uit België,' zo staan nog in het Nederlandse persbericht te lezen. 

De beslissing van de Nederlandse Internationale rechtshulpkamer is niet nieuw. Vorig jaar in augustus werden om exact dezelfde reden ook al een aantal verdachten niet overgeleverd.  

Meest gelezen