© Kees van de Veen

Unizo over uitbreiding dienstencheques: "Oneerlijke concurrentie voor bestaande bedrijven"

Zo reageert zelfstandigenorganisatie Unizo op het pleidooi om dienstencheques uit te breiden naar andere domeinen. Federgon, de federatie waarbij de meeste dienstenchequebedrijven zijn aangesloten, wil dienstencheques ook kunnen inzetten voor klussen in huis en in de tuin. Zo zouden ook laaggeschoolde mannen aan het werk kunnen worden gezet. "Onaanvaardbaar", zegt Unizo.

Ongeveer 140.000 mensen zijn op dit moment aan het werk met dienstencheques. Het gaat bijna uitsluitend om vrouwen (98%), die helpen met de strijk of de schoonmaak.

Sectorfederatie Federgon pleitte er gisteren voor om het systeem van de dienstencheques uit te breiden naar andere domeinen. Tuinonderhoud, kleine herstellingen in huis, het zou ook moeten kunnen met dienstencheques. Op die manier kunnen ook laaggeschoolde mannen uit de werkloosheid worden gehaald, zegt Federgon.  

Snoeien en schilderen

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, steigert bij dit pleidooi. "Bij de dienstencheques voor de schoonmaak ging het erom een sector die volledig in het zwart werkte, "wit" te maken. Dit is anders. Er zijn heel veel bedrijven die werken om je tuin te onderhouden, om te komen schilderen of een stopcontact te herstellen. Die bedrijven betalen belastingen, sociale bijdragen en BTW. Als je dit werk zou laten doen met een dienstencheque van 9 euro, dan is dat oneerlijke concurrentie voor al die bedrijven."

Van Assche reageert ook op het gebruik van de term "kleine klussen", waarvoor dienstencheques zouden moeten worden ingezet. "Het gaat vaak om snoeiwerk of om schilderwerken in huis. Wat is het verschil met een gewoon bedrijf dat dat werk doet? Als de overheid vindt dat dat soort arbeidsintensieve diensten te duur is voor de gewone burger, dan moet ze zelf de lasten op die arbeidintensieve diensten verlagen."

Veel vacatures

Het aan het werk zetten van laaggeschoolde mannen, in plaats van alleen maar vrouwen, vindt Van Assche ook geen argument. "Als die mannen kunnen schilderen, elektriciteit leggen of tuinieren, dan kunnen ze zo aan de slag in de bestaande bedrijven want daar zijn heel veel vacatures."

De topman van Unizo gelooft ook niet dat reguliere bedrijven niet meer langskomen voor kleine opdrachten. "Men zegt dat altijd. Ik heb zelf nog maar net een schilder en een elektricien gehad en binnenkort komt er ook iemand voor mijn tuin. Met andere woorden, als je een bedrijf contacteert, dan gaan die langskomen. Misschien niet meteen morgen, maar het kan wel zeker."

Meest gelezen