Sabine Joosten

Ook Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof tegen bijkluswet

De Boerenbond vreest oneerlijke concurrentie van de bijklussers voor de professionele tuinaannemers. En ze wijzen ook op risico’s rond veiligheid en aansprakelijkheid van bijklussers die tuinonderhoud doen. 

De Kamer keurde gisteren de zogenaamde bijkluswet goed. Daardoor kun je onder bepaalde voorwaarden per maand 500 euro onbelast bijverdienen. Werknemers die al vier vijfde werken, gepensioneerden en ook bepaalde groepen van werklozen kunnen op die manier bijklussen. 

We vrezen dat dit oneerlijke concurrentie zal meebrengen voor onze tuinaannemers

Chris Botterman, hoofd sociale zaken Boerenbond

Maar de Boerenbond maakt zich grote zorgen. “In de lijst van activiteiten die bijklussers mogen uitvoeren staan ook kleine onderhoudswerken op of rondom de woning, inclusief tuinonderhoud”, zegt Chris Botterman, hoofd sociale zaken bij de Boerenbond. “En we vrezen daar oneerlijke concurrentie voor onze professionele tuinaannemers”. 

Wat met strenge eisen rond veiligheid en aansprakelijkheid voor tuinaannemers?

De boerenbond verwijst ook naar de strenge eisen rond veiligheid en aansprakelijkheid waar professionele tuinaannemers moeten aan voldoen. Chris Botterman geeft een aantal voorbeelden. 

“Zo’n professionele tuinaannemer is gebonden door strikte regels voor het omgaan met gewasbeschermingsmiddelen. De vraag is wat de bijklussers daar mee gaan doen? En men werkt soms ook met machines waar men opleiding voor moet volgen. Gaan die bijklussers dat ook doen?”, vraagt Botterman zich af. 

 “Tuinaannemers hebben ten slotte ook een beroepsverzekering voor mogelijke schade die ze aanrichten bij particulieren. Gaat zo’n bijklusser ook zo’n verzekering afsluiten?" 

Eerder kondigde ook zelfstandigenorganisatie UNIZO  al aan naar het grondwettelijk Hof te stappen tegen de bijkluswet van de federale regering. 

 

Meest gelezen