Politie Deinze vliegt met drone

De politiezone Deinze-Zulte heeft als eerste van Oost- en West-Vlaanderen een drone aangekocht. Dat mini-vliegtuig met afstandsbediening is uitgerust met sterke camera's en kan een helikopter vervangen. De drone kan voor veel verschillende dingen ingezet worden.

Renaat Vandeskelde van de politie Deinze-Zulte is trots op de drone, een DJI M600, een hexakopter met 6 motoren, van 35.000 euro. Het is de taak van de politie om de mensen te beschermen en die drone komt daarvoor heel goed van pas zegt hij.

Bij evenementen kan je vanuit de lucht een mensenmassa goed in beeld brengen. Dat kan handig zijn om een kind of een persoon met dementie die verloren gelopen zijn mee te zoeken, want je kan er diep mee inzoomen om mensen van dicht in beeld te brengen.

De drone kan bijvoorbeeld vanop 300 m afstand en 90 m hoogte een nummerplaat herkennen. Er hangt een warmtecamera aan waardoor een samenwerking met de brandweer ook mogelijk is. Bij niet uitslaande branden kan de camera registreren waar de brandhaard zit. 

Ook bij verkeersongevallen kan de drone ingezet worden, dankzij de fotogrammetriecamera die metingen kan uitvoeren.

Officiële dronepiloten

Samen met drie collega's heeft Renaat een opleiding gevolgd om de drone te kunnen en mogen besturen. Dat moet met twee personen gebeuren, een iemand vliegt en de andere zorgt voor de camerabediening. 

Privépersonen mogen niet zomaar met een drone vliegen. De politie mag meer dan gewone mensen, ze mag bijvoorbeeld 's nachts vliegen.

De piloten mogen toestellen tot 150 kilogram besturen en ze moeten geen aanvraag doen om om het luchtruim te mogen gebruiken.

 

 

 

 

 

Meest gelezen