Video player inladen...

Reddingswerker komt om bij bevoorrading Thaise kinderen in grot

Een gewezen commando van de Thaise marine is omgekomen door een gebrek aan zuurstof. Dat gebeurde nadat hij zelf zuurstofflessen had geleverd voor de reddingsactie van de voetballertjes die vastzitten in de overstroomde grot in het noorden van Thailand. 

De 38-jarige Saman Gunan had naar verluidt zuurstofflessen bevestigd op de weg naar buiten, om een reddingsactie van de 12 Thaise voetballertjes en hun coach voor te bereiden. Die zitten al 13 dagen vast in een grot.

"Nadat hij een voorraad zuurstof had bezorgd, kwam hij op de terugweg zuurstof tekort", meldt de vicegouverneur van de provincie Chiang Rai, Passakorn Boonyaluck.

"Hij verloor het bewustzijn op de terugweg. Zijn duikpartner probeerde hem nog te helpen en terug te brengen", zegt het hoofd van de commando's van de marine, Apakorn Yookongkaew.

Tocht van elf uur

Ongeveer 1.000 reddingswerkers, militairen en vrijwilligers haasten zich om de 12 kinderen en hun voetbaltrainer te evacueren. Ze treffen daarvoor alle nodige voorbereidingen. Doel is om de moessonregen voor te zijn, die binnenkort wordt verwacht. 

De reddingswerkers hopen met behulp van een pomp het waterniveau te doen dalen. Dat moet ervoor zorgen dat de kinderen weinig of niet zelf moeten duiken.

Momenteel duurt het elf uur voor een geoefende duiker om heen en weer te gaan naar de kinderen: zes uur heen en vijf uur terug. De terugweg duurt minder lang vanwege de stroming. Het traject is kilometers lang, met smalle, onregelmatige gangen, en moeilijke passages onder water.

De Thaise reddingswerkers postten gisteravond nog een reeks foto's van hun inspanningen op Facebook:

Kopzorgen

Als het niet lukt om de kinderen en hun coach te evacueren voor de moessonregens starten, moeten de reddingswerkers wachten tot oktober voor het waterniveau in het grottencomplex is gedaald.

Intussen duiken er nog meer kopzorgen op. Zo heeft de massale reddingsactie er ook voor gezorgd dat de zuurstofniveaus in de grotten fors zijn gezakt. Om dat te counteren, proberen de reddingswerkers een 5 kilometer lange zuurstofbuis tot bij de grot van de jongens te krijgen. 

Daarnaast is de gezondheidstoestand van 2 voetballertjes en de coach niet te best. Zij vertonen ondervoedings- en uitputtingsverschijnselen. Ook dat kan de reddingsactie compliceren.

Meest gelezen