Salt-N-Pepa over wereldhit "Push it": "Moeten we echt zoiets brengen?"

Er was 30 jaar geleden ook in Vlaanderen geen ontsnappen aan, als "Ooh baby baby" op de radio of in een discotheek ingezet werd. Met "Push it" scoorde de Amerikaanse r&b- en hiphopgroep Salt-N-Pepa dan ook de zomerhit bij uitstek van 1988. De groep draaide vooral rond het duo Cheryl 'Salt' James en Sandy 'Pepa' Denton, aangevuld met Deirra 'DJ Spinderella' Roper. "We horen immers samen als peper en zout", aldus Salt over de keuze van hun groepsnaam. 

Prille 20-ers waren ze, toen Salt en Pepa als vrouwelijke rappers 30 jaar geleden hun plaats veroverden in een vooral door mannen gedomineerde rap- en hiphopwereld. "Push it" steeg in de VS door tot de top 20. In Vlaanderen en Nederland werd zelfs de hoogste positie in de hitparade bereikt. Het succes leidde alvast tot een nominatie voor een Grammy Award. 

Salt: "We waren niet de eerste vrouwelijke rappers, maar we waren wel de eersten die wereldwijd succes hadden. Pep en ik zaten in dezelfde middelbare school, maar we gingen nauwelijks naar de lessen. Wat rondhangen, wat spelen met de kaarten in de eetzaal. Tja, we waren echte klunzen, maar ook echte vriendinnen." (The Guardian, augustus 2017)

"Karakterieel waren we elkaars tegenpolen, waardoor we elkaar bleven fascineren. Samen met mijn toenmalige vriendje vormden we een groepje. Aanvankelijk onder de naam 'Super Nature'. Omdat we nochtans steeds zongen van "We horen samen zoals peper en zout" hebben we onze naam snel veranderd." (The Guardian)

"Voor onze single "Tramp" hadden we een B-kant nodig. Dat werd "Push it". Op de muziek van dat nummer zongen Pep en ik in de badkamer van de producer "Ooh baby baby", wat wel erg banaal aanvoelde. Veel indruk maakte het lied toen niet op ons." (The Guardian)

Pepa: "Ik herinner me dat Salt en ik naar elkaar keken en dachten van: "Moeten we echt zoiets brengen?" Zelfs nadat het nummer door radiostations opgepikt was en we "Push it" tijdens optredens moesten zingen, hadden we zoiets van: "Wablieft?!" Maar het publiek ging uit zijn dak als we het speelden. Wat ons ronduit choqueerde. Toch beseften we toen pas dat we een hit in handen hadden." (Rolling Stone, september 2017)

Salt: "Als je naar "Push it" luistert, hoor je een weinig gevarieerde tekst. We lieten ons gewoon meeslepen op het ritme. We vonden die woorden eigenlijk ook niet zo belangrijk. Het ging slechts om een B-kant. Ik denk zelfs dat Pep en ik de 2 enige mensen op de wereld zijn die eigenlijk “Push it” niet zo’n goed nummer vinden." (Rolling Stone)

"Het werd een wereldwijd succes. Vooral dan in bevallingsafdelingen van ziekenhuizen." (The Guardian)

Pepa: "Al 30 jaar lang proberen we mensen duidelijk te maken dat "Push it" niets met seks te maken heeft. Maar niemand gelooft ons. Maar eerlijk waar, op de leeftijd die we toen hadden draaide alles rond dansen. Toch lag censuur altijd om de hoek. Zo probeerde de politie ons ooit van het podium te halen omdat ze ervan uitgingen dat we iets onfatsoenlijks zongen. Bijvoorbeeld "Pussy real good" in plaats van "Push it real good". We moesten hen met man en macht overtuigen dat we niets onfatsoenlijks zongen." (The Guardian)

"Omdat we hits probeerden te scoren werden we niet serieus genomen. Toch bleven we onze uiterste best doen om in het hiphopwereldje aanvaard te worden. En we hebben uiteindelijk heus wel deuren geopend voor andere vrouwelijke rappers." (The Guardian)

"Ik hoop dat we herinnerd worden voor het pionierswerk dat we gedaan hebben voor vrouwen in de muziekwereld. Wij zijn het bewijs dat het best mogelijk is om het te maken in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Zelfs wanneer alles tegenzit." (Bilboard, oktober 2015)

Salt-N-Pepa scoorden nadien nog hits met onder meer "Shake your thang", "Let’s talk about sex" en "Shoop". Een carrière die in Vlaanderen begin juli 1988 begon, toen hun "Push it" de hitparade binnenkwam en het daar ruim 3 maanden volhield:

Meest gelezen