Video player inladen...

Steve Bannon: "Je dacht dat  2016 al heftig was? 2018 wordt vijf keer zo heftig"

Steve Bannon, voormalig adviseur van Donald Trump, toont zich in zijn nopjes met de opmars van populistisch-nationalistische partijen, van Italië over Nederland tot de VS.  Dat blijkt uit een In een uitvoerig gesprek met het Nederlandse tv-programma "Nieuwsuur", dat "Terzake" ook heeft uitgezonden. Bannon voorspelt in het gesprek ook dat de Amerikaanse Congresverkiezingen in november heftig en belangrijk zullen worden. Het interview verliep in een opmerkelijk gespannen sfeer.

Je zou het een pittig tweegesprek kunnen noemen, al neigde het bij momenten meer naar grimmig. Bannon nam geregeld interviewer Eelco Bosch van Rosenthal onder vuur. "Jij stelt je op als Trumps aanklager. Dat deed je niet met Obama. Daarom ben jij totaal niet geloofwaardig." Bannon bevestigde daarmee in feite wat de interviewer ter discussie stelde: dat de media voor Trump de vijand en de oppositie zijn geworden. 

Yank en Ingrid

Steve Bannon mag dan al het Witte Huis en de inner circle van Trump verlaten hebben, zijn politieke overtuiging is dezelfde gebleven. Bannon voelt zich ook gesterkt door het succes van populistische en nationalistische bewegingen in Europa, zoals recent nog in Italië. Het interessante aan Italië is dat rechtse en linkse populististen daar samen in een regering zijn gestapt. Ze hebben volgens Bannon hun economische meningsverschillen aan de kant geschoven om hun populistische agenda te kunnen waar maken. 

Van Italië over Geert Wilders, van Henk en Ingrid (bij Bannon klinkt het als "Hank en Hilda")  tot Joe Sixpack  - voor Bannon hebben de populistische bewegingen heel wat gemeen. Ze vertegenwoordigen de gewone man en vrouw die door de naoorlogse liberale wereldorde al te vaak genegeerd is. Bannon noemt hen conqsequent de "deplorables"  - de geuzennaam waarmee Trumps kiezers zichzelf typeerden na een laatdunkende uitlating van Hillary Clinton.  De Amerikaanse deplorables mogen met hun belastingcenten bovendien die liberale orde financieren, zegt Bannon, terwijl Europa daarvan profiteert. 

Tienduizend jaar geschiedenis

Opvallend is Bannons fascinatie voor de Me too- en Time's up-beweging. Die omschrijft hij als een fundamentele aanval op het patriarchaat - op "tienduizend jaar geschiedenis". Of dat goed is of slecht, daar spreekt hij zich niet over uit. Hij noemt het "spannend om te zien" en "één van de belangrijkste bewegingen in tientallen jaren". 

Het is één van de redenen waarom Bannon met spanning en opgewonden belangstelling uitkijkt naar de nakende verkiezingscampagne in de VS.  De Congresverkiezingen worden in feite "Trumps eerste herverkiezing", zegt hij. Links en rechts zijn bijzonder opgeladen en geïnspireerd, en de strijd wordt bijzonder fel en hard. "Jij dacht dat 2016 al heftig was? 2018 wordt vijf keer zo heftig", voorspelt Bannon.

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Video player inladen...

Meest gelezen