AFP or licensors

Trudeau houdt vol: "Geen ongepast gedrag, maar vrouw kan een ander perspectief hebben" 

De Canadese premier Justin Trudeau houdt vol dat hij zich niet ongepast heeft gedragen ten opzichte van een vrouwelijke reporter op een muziekfestival in 2000. Hij geeft wel toe dat de vrouw "een ander perspectief kan hebben" op wat er toen is gebeurd, en erkent dat hij toen zijn verontschuldigingen heeft aangeboden.

Op de sociale media kwam vorige maand een krantenartikel in de aandacht dat verscheen in de zomer van 2000. Het bericht gaat over een incident tijdens een muziekfestival in Brits Columbia. Trudeau, op dat moment 28 jaar en nog geen politicus, zou zich daar ongepast hebben gedragen tegenover een jonge vrouwelijke reporter. Het voorval kwam ter sprake in de lokale krant.

Een dag na het incident zou Trudeau zich volgens de krant bij de vrouw hebben verontschuldigd voor zijn "voortvarendheid" -wat hij nu inderdaad toegeeft. 

Ik ben grondig nagegaan wat ik me van dat incident van bijna 20 jaar geleden herinner

"Ik heb de laatste weken veel nagedacht over die situatie", zegt Trudeau. "Ik ben grondig nagegaan wat ik me van dat incident van bijna 20 jaar geleden herinner", zei hij tijdens een persconferentie. Hij houdt vol dat hij "niet ongepast heeft gehandeld". Tegelijk erkent Trudeau dat de vrouw het geval anders kan hebben ervaren.

"Dit is een les die we nu leren, -en ik mag bot klinken. Vaak ervaart een man een handeling als niet slecht bedoeld of niet ongepast, en een vrouw, zeker in een professionele context, kan die op een andere manier ervaren." 

Trudeau heeft zich altijd opgeworpen als een feminist, en stond er bijvoorbeeld op dat zijn eerste regering uit evenveel mannen als vrouwen bestond. Hij stelde zich ook hard op toen leden van zijn partij in opspraak kwamen wegens seksuele intimidatie. Maar zelf houdt de premier zich niet aan het kader dat hij voor dergelijke aantijgingen heeft uitgetekend, verwijten zijn critici Trudeau. 

Meest gelezen