AFP or licensors

Heeft Neymar echt pijn of niet bij een valpartij of duw?

Neymar rolt, gilt en krijst op de grond. Een beeld dat we de voorbije dagen al zagen, en waarschijnlijk ook deze avond zullen zien. Over de valpartijen van de Braziliaanse ster zijn op sociale media al een hele reeks grappige filmpjes verschenen. Maar misschien heeft de voetballer wel echt pijn?

Neymar Jr., de ster van het sambavoetbal, lag op dit WK al bijna een kwartier al stuiptrekkend op de Russische grasmat. Het ziet er vaak uit alsof de ster door een helse pijn gaat. Maar op sociale media werd al zwaar uitgehaald naar de voetballer en zijn acteerprestaties.

Pijnarts Bart Morlion van het Pijncentrum van het UZ Leuven prijst intussen ook de acteerprestaties van Neymar. Morlion bekeek voor ons opnieuw de beelden en kwam tot de vaststelling: "Neymar is een topacteur".

Opvallend hoe de sterspeler enkele seconden na extreem pijngedrag al weer rondhuppelt

Bart Morlion, Pijncentrum UZ Leuven

Volgens Morlion veinst de stervoetballer de pijn. "Wanneer je plots heel erge pijn hebt, door bijvoorbeeld een schop tegen je scheenbeen, dan zijn er eerst onwillekeurige reacties, zoals een rood gezicht krijgen en zweten", zegt Morlion.

Na de onwillekeurige reacties komt er het pijngedrag. En dat pijngedrag kan je ook veinzen en uitvergroten. Volgens Morlion zie je bij Neymar een overdrijving van de pijn. "Het is opvallend welk extreem pijngedrag de voetbalster vertoont bij een valpartij. Het lijkt zeer ernstig, maar een paar seconden later staat hij al terug recht alsof er niets aan de hand was."  

Waarom veinst Neymar pijn?

Waarom de voetballer doet alsof, is nog maar de vraag. Volgens pijnarts Morlion is de kans groot dat de speler op deze manier iets probeert te bekomen. Dat blijkt al uit een onderzoek dat dateert van WOI, zegt dokter Morlion: "In  de Eerste Wereldoorlog zagen we dat soldaten uit de loopgraven met lichte verwondigen meer pijngedrag vertoonden en meer pillen vroegen dan zij met grote verwondingen. De verklaring hier ligt in het feit dat de soldaten vreesden, dat ze bij weinig pijn snel terug naar het front zouden worden gestuurd", legt Morlion uit. Mogelijks probeert Neymar via het overdrijven van de pijn, de tegenstander slim af te zijn en hen een gele of zelfs rode kaart te bezorgen."

Al waarschuwt de pijnarts wel. "In het Amerikaans leger kan men voor de krijgsraad geroepen worden voor het veinzen van pijn en klachten. Dus als we dat moesten doortrekken naar het voetbal, zou er wel eens een kaart voor Neymar getrokken kunnen worden."

Meest gelezen