(c) copyright crowdspark.com

Spaanse vrouwen wapenen zich tegen seksueel misbruik bij stierenrennen

In Pamplona zijn de San Fermínfeesten van start gegaan. De feesten staan niet alleen bekend voor hun stierenrennen, maar ook voor het machogedrag van mannen dat zich steeds meer uit in seksueel misbruik. De stad heeft nu een app ontwikkeld waarmee vrouwen seksueel misbruik snel kunnen aangeven.

Om klokslag 12 uur vanmiddag is vanuit het stadhuis van Pamplona, een vuurpijl,  el Txupinazo, afgeschoten. Daarmee is de aftrap gegeven voor 204 uur of 9 dagen non-stop feesten. Zelfs Ernest Hemingway was zo onder de indruk van het traditionele festival dat hij er al in 1926 een boek over schreef, "The sun also rises". 

Deelnemers van het festival rennen samen met de stieren door de straten van Pamplona.

Hoofd op hol

Zaterdag wordt de eerste stier losgelaten in de straten van Pamplona. Honderden mannen lopen dan samen met de stier in de richting van de arena waar het dier uiteindelijk afgemaakt zal worden.  Die adrenaline, vaak gecombineerd met alcohol, maakt veel testosteron vrij bij sommige mannen. Dat leidt tot machogedrag en al snel jagen mannen niet alleen meer op stieren, maar ook op vrouwen.

Steeds meer vrouwen komen tijdens de feesten namelijk in aanraking met seksueel misbruik of worden zelfs verkracht. Machismo en seksueel misbruik zijn niet alleen in Pamplona, maar in heel Spanje een groot probleem. Vorig jaar deden 36.000 vrouwen aangifte van seksueel misbruik of huiselijk geweld.

App beschermt vrouwen

Pamplona zelf doet er alles aan om vrouwen toch een veilig gevoel te geven. Er is niet alleen een centraal meldpunt opgericht, maar de stad heeft nu ook een app ontwikkeld waarmee vrouwen seksueel geweld kunnen aangeven.

De app, "AgreStop" of in het Baskisch, "EraStop" geeft vrouwen onmiddellijk toegang tot de politie als ze zelf lastig gevallen worden of als ze zien dat anderen zich in een lastig parket bevinden.  De app zorgt er bovendien voor dat de politie de plek onmiddellijk kan lokaliseren.  

Het was namelijk tijdens de San Fermínfeesten in Pamplona, twee jaar geleden, dat vijf mannen een 18-jarige vrouw verkracht hadden. Ze staan bekend als "La manada" of wolvenroedel door de gelijknamige WhatsAppgroep waarin ze filmpjes van de gebeurtenis deelden. 

Nadat de groep twee jaar in voorhechtenis had gezeten, veroordeelde de rechtbank hen voor seksueel misbruik in plaats van voor verkrachting.  Daardoor zouden ze slechts negen jaar in de cel moeten. In afwachting van een uitspraak in beroep, is de groep eind juni zelfs op borgtocht vrijgelaten. Veel Spanjaarden beschuldigen de rechtbank ervan de zaak te minimaliseren en zijn massaal op straat gekomen. 

Massale protesten

Gisteren, aan de vooravond van de San Fermínfeesten, waren er opnieuw massale protesten tegen seksueel misbruik in Pamplona. Vrouwen betogen in het zwart en met een paarse sjaal in plaats van in de traditionele rood-witte kledij van het festival. Vrouwenorganisaties over heel Spanje moedigen vrouwen aan om in het zwart naar de openingsceremonie te komen of om de festiviteiten te boycotten. 

De vrouwenorganisaties in Pamplona zelf daarentegen verzetten zich tegen gelijkaardige acties. Ze willen dat zoveel mogelijk vrouwen naar de feesten komen.  Ook de organisatie van het festival zelf vindt het belangrijk dat vrouwen de straten van Pamplona durven innemen.  Als vrouw voel je je namelijk minder bang of alleen als je omringd bent door andere vrouwen. 

Vrouwen protesteren in Pamplona tegen seksueel misbruik.
(c) copyright crowdspark.com

Meest gelezen