AFP or licensors

"VS en China zullen verliezen aan handelsoorlog, maar China staat sterker"

Volgens Eddy De Cuyper, de Belgische douaneattaché in Peking, heeft China de beste troeven om een handelsoorlog met de VS goed te doorstaan. Vandaag raakte bekend dat China een resem Amerikaanse producten extra gaat belasten, nadat Trump had beslist hetzelfde te doen met Chinese producten.

"Hier werd altijd gezegd dat China de importheffingen pas zou invoeren als Donald Trump hetzelfde zou doen. In de VS is om middernacht beslist om met de heffingen te beginnen en dus waren ze vanaf 's middags in Peking ook van kracht. De douane was voorbereid", legt De Cuyper uit.

De Cuyper woont al vijf jaar in China. Hij werkt samen met Belgische bedrijven, over hoe ze kunnen exporteren naar China en hij adviseert de Chinezen over export naar België.  De discussie over de importtarieven van Trump laait regelmatig op.

"Zelfs in mijn vrije tijd krijg ik er vragen over. Het leeft wel, zeker ook op sociale media. Voor de man in de straat betekent deze handelsoorlog ook dat een aantal zaken duurder zullen worden."

China kan deze handelsoorlog nog een tijdje volhouden

Op lange termijn ziet De Cuyper mogelijkheden voor China. "De VS en China gaan hier beide aan verliezen, maar ik denk dat China vrij sterk staat en zich niet zomaar gewonnen zal geven. Het is een immens land en er is een grote productiecapaciteit. Ik ken de Amerikaanse situatie niet even goed, maar ik denk dat ze zichzelf beter kunnen bedruipen."

"Het is nu afwachten hoe lang dit gaat duren, maar op langere termijn is China in staat om wat ze ontbreken meer te gaan produceren. Ze kunnen ook bij andere landen te raden gaan. Belgische en Europese bedrijven kunnen hier ook van profiteren.  Die kunnen een nieuwe markt zien opengaan."

China heeft volgens De Cuyper nog een voordeel: de Chinese overheid. De overheid kan firma's steunen die het moeilijk hebben. Iets wat in de VS veel minder evident is. "China kan deze handelsoorlog nog wel een tijdje volhouden", besluit De Cuyper.

Meest gelezen