Video player inladen...

Werchter dag 2: Rode Duivels verslaan ook Ben Howard en London Grammar

Op dag 2 van Rock Werchter moeten de bands het 's avonds afleggen tegen de WK-kwartfinale Brazilië-België. Zowel aan de Slope als aan de North West Walls is er massaal veel volk komen opdagen. Na de overwinning barst er op de wei een waar volksfeest los. 

Al van rond 19 uur is het duidelijk dat heel veel mensen zich ergens positioneren om -voorlopig- dé match van dit wereldkampioenschap te zien: de kwartfinale van Brazilië tegen de Rode Duivels. 

Aan de North West Walls mag er in de eerste helft al twee keer flink gejuicht worden. In de tweede helft is het echter nagelbijten tot de allerlaatste minuut wanneer Brazilië nog kan terugkeren tot 1-2.

Geen cadeau dus voor de artiesten die tegenover de Rode Duivels geprogrammeerd staan, zoals Ben Howard (foto boven) in The Barn, Franz Ferdinand in Klub C en London Grammar op het hoofdpodium. Want zelfs wie toch voor de muziek kiest, volgt de match nog wel via de smartphone of via mensen rondom. 

Concertphotographers.be

Hannah Reid van London Grammar (foto hierboven) laat zich alvast niet uit het lood slaan en geeft het beste van zichzelf voor het toch aanwezige publiek. Er kan zelfs een grapje af: "Ik kan niet geloven dat jullie naar ons staan te kijken, staat er een scherm achter ons?", zegt ze.  Gary Lightbody van Snow Patrol stond eerder op de avond ook al in Duivels-truitje op het hoofdpodium. 

Na de overwinning van de Duivels barst op Werchter, net als op zoveel andere plaatsen, een heus volksfeest los. De euforie is compleet. (bekijk de beelden hieronder) Of België wereldkampioen kan worden? Op Werchter geloven ze er vanavond absoluut in. 

Video player inladen...

Bizar momentje tijdens Killers-concert

Na al het voetbalgedruis mag de Amerikaanse band The Killers de dag afsluiten op het hoofdpodium. Bizar momentje in het midden van hun set. Brandon Flowers laat iemand uit het publiek naar voren komen die zichzelf met een pancarte aanprijst als drummer. Er verschijnen echter twee mannen op het podium. De man die uiteindelijk achter de drumkit mag plaatsnemen, blijkt... niet echt te kunnen drummen, waarop de vaste drummer het maar weer overneemt. 

Daar bovenop is er blijkbaar nog iemand op het podium die daar niet hoort te zijn. Het hele gebeuren haalt de vaart grondig uit de set en frontman Brandon Flowers lijkt het allemaal maar matig te kunnen appreciëren, maar doet dapper voort. 

Toch kan ook dit de feestpret niet drukken vanavond in Werchter. In Klub C is er met Arsenal (foto hieronder) zelfs nog een echt Belgisch overwinningsfeest.  

Concertphotographers.be - Joost Van Hoey

Tom Walker mist bijna eigen optreden

Rock Werchter heeft dit jaar rijkelijk geput uit de longlist van BBC Sound of 2018. Dat is een lijst met opkomende artiesten van wie de Britse openbare omroep verwacht dat ze het de komende jaren ver gaan schoppen.  De Noorse Sigrid die de lijst aanvoert, staat hier zondag nog op het podium. 

Eerdere winnaars zijn onder anderen Adele, Michael Kiwanuka en Years & Years. Ook Jorja Smith die hier morgen staat, zat vorig jaar in de selectie. James Bay (gisteren nog in de Barn) werd in 2015 derde. Churches (vanavond in Klub C) stond in 2013 als vijfde op de lijst. 

Concertphotographers.be - Joost Van Hoey

Maar vanmiddag is het dus de beurt aan Tom Walker. Hij kwam slechts een halfuur voor de start van zijn optreden aan in Werchter, want er waren heel wat problemen met het tourbusje waarmee hij in Werchter moest geraken. 

Hoe dat kwam, vertelt hij in de video hieronder: (lees verder onder de video)

Video player inladen...

In zijn gesprek met VRT NWS vertelde Walker ook dat hij erg blij is met zijn plek op de BBC Sound of 2018-lijst. "Het is erg cool. De BBC, dat zijn de groten. Ze zijn ook reclamevrij. Radio 1 gaat echt op zoek naar nieuwe muziek en steunt jong talent. Op die lijst staan, is de eerste stap naar -hopelijk- een mooie carrière. Het is een helpende hand in de juiste richting."

Walker is vooral bekend van zijn song "Leave a light on", die voor veel mensen heel herkenbaar is en als slotakkoord van zijn korte set luidkeels meegebruld werd en voor een kippenvelmoment zorgde in Klub C.  Bij Studio Brussel kreeg hij er ook een platinum plaat voor.

Tom Walker schreef het nummer voor een vriend die aan alcohol verslaafd was. "Veel mensen hebben op een bepaald punt geworsteld met een verslaving of kennen iemand die verslaafd is. Ik krijg van mensen over de hele wereld berichten van mensen die me ervoor bedanken omdat het hen door een moeilijke periode geholpen heeft of omdat ze iemand in de familie hebben die alcoholverslaafd is of problemen heeft met gokken. Het is heel fijn dat dit nummer mensen door een moeilijke periode helpt."

Het debuut van Walker zou eind dit jaar, begin volgend jaar uitkomen en "What a time to be alive" heten. "Wanneer ik naar het nieuws kijk, raak ik soms gefrustreerd, er gebeuren ook veel fantastische dingen, maar soms zijn we ook allemaal idioten."

Nog hier vandaag op het podium:  IAMDDB (I Am Diana De Brito, foto hieronder). Haar inventieve stemmenwerk en jazzgetinte soul met trap beats en flarden hiphop bezorgden haar een derde plaats in de Sound of 2018. 

Concertphotographers.be - Joost Van Hoey

Ook nog veel Belgisch talent op Rock Werchter

Ook de Belgische opkomende talenten zijn rijk vertegenwoordigd op Rock Werchter dit jaar. Zoals bijvoorbeeld Angèle (zaterdag) die op haar heel eigen manier carrière aan het maken is, haar al erg succesvolle broer Roméo Elvis (zondag) en het opkomende talent Todiefor (door Brazilië-België verschoven naar zaterdag). 

Studio Brussel heeft sinds enkele jaren De Nieuwe Lichting, zeg maar zijn eigen Sound of…. Eén van de winnaars daarvan, Sons, krijgen morgen de eer om de aftrap te geven op  het hoofdpodium. Volgens Kirsten Lemaire is het voor hen “een droom die uitkomt” . “Het moet heel gek als je nog maar een paar maanden optreedt. Heel benieuwd hoe ze het gaan aanpakken, of ze de zenuwen de baas gaan kunnen en of ze gaan rocken zoals we dat van hen gewoon zijn.” 

Video player inladen...

Meest gelezen