foto Westtoer Jimmy Kets - "Men" - Nina Beier

Wilt u even ontsnappen aan de Duivels-hype? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Er is meer dan Werchter...

Natuurlijk is Rock Werchter het grootste zomerfestival van ons land, en beleeft u het festival via VRT NWS nog tot zondag vanop de eerste rij. Maar dit weekend zijn er nog meer festivals, met aandacht voor heel andere muziekgenres. Zo kunt u bijvoorbeeld naar Brosella of Gooikoorts. En er zijn ook nu weer heel wat budgetvriendelijke concerten. 

Wat dacht u bijvoorbeeld van Mozart? Tijdens de Mozartiade ontdekt u hoe een blazersensemble de muziek uit de 18e eeuw  laat klinken. Om 16 uur en om 17 uur worden er openluchtconcerten georganiseerd aan het Martelaarsplein in Brussel. Na de jacht op de solden in de nabijgelegen Nieuwstraat kunt u - zelfs met een lege portemonnee - dus genieten van muziek uit de tijd van Mozart, want de concerten op het plein zijn gratis.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Wie vandaag in de buurt van Wortegem-Petegem in Oost-Vlaanderen moet zijn, zal rond de middag een bonte stoet van 36 koetsen zien paraderen door de straten, want ondernemer Willy Naessens trouwt met "zijn" Marie-Jeanne, en dat zal iedereen geweten hebben. De plechtigheid zal ook op groot scherm worden getoond en wie blijft krijgt een glas champagne heeft Naessens zelf beloofd. Er zou ook een "special guest" optreden. Kortom, u weet waarheen op zaterdagmiddag.

Heksenverbranding 2.0

Nieuwpoort is dit weekend opnieuw in de ban van Jeanne Panne. Net zoals 368 jaar geleden, toen Jeanne Panne op 16 mei 1650 stierf op de brandstapel, beticht van hekserij. Het verhaal van de heksenvervolgingen uit de 17e eeuw wordt elke drie jaar verteld op verschillende locaties in Nieuwpoort en Nieuwpoort-Bad. Naast die "historische evocatie" zijn er ook vuuracts, een ambachtenmarkt en een riddertoernooi op het strand. 

Zo zag het er 10 jaar geleden uit:

Foodies in Antwerpen

Omdat "foodie" hipper klinkt dan gastronoom heet het culinaire festival in Antwerpen morgen niet "briljante gastronomen" maar wel "brilliant foodies".  Niet alleen verlekkeren ze ons op schitterende gerechten uit de Indische, Libanese en Joodse keuken, u kunt ook tegelijkertijd uw (oude) ringen laten schatten of oppoetsen. Het festival wordt dan ook georganiseerd door de Antwerpse diamantsector.  

Vlaanderen feest!

11 juli valt extra vroeg dit jaar, want ook dit weekend wordt al heel wat georganiseerd om de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap in de schijnwerper te zetten. Zo kunt u vandaag en morgen gratis luisteren naar heel wat artiesten, van Laura Tesoro in Aartselaar tot Jelle Cleymans in Zoersel. De hele alfabetische lijst van activiteiten kunt u terugvinden via deze link. Prettig weekend, en alvast een fijne feestdag!

Meest gelezen