Video player inladen...

Brexit-compromis van premier May is "uitverkoop aan grote bedrijven, niet voor 90% van Britse ondernemingen"

De reacties op het "gemeenschappelijk standpunt" dat premier May en haar Conservatieve partijleden over de brexit hebben bereikt, lopen uiteen. Voormalig UKIP-topman en "brexiteer" Nigel Farage spreekt over een uitverkoop, maar ook binnen de Conservatieve partij is geen eenstemmigheid.

"Een uitverkoop aan de grote internationale bedrijven, maar een deal die niets oplevert aan 90% van de Britse bedrijven die leven van de uitvoer". Zo verwees euroscepticus en EU-parlementslid en gewezen UKIP-voorman Nigel Farage het akkoord dat Theresa May nu bereikt heeft, naar de prullenmand.

Farage heeft dan gemakkelijk praten, hij is dan ook geen lid van de Conservatieve partij van May, maar binnen die partij klinkt ook -zij het nog voorzichtig- gemor. Een aantal partijleden zijn "diep teleurgesteld". Een van de belangrijkste Conservatieve "brexiteers" Jacob Rees-Mogg zegt dat dit plan van May "slechter zou zijn dan de EU te verlaten zonder een akkoord", maar hij wil wachten met verdere commentaar tot de volledige inhoud van het akkoord van Chequers publiek gemaakt wordt.

Kortom: May mag haar "standpunt" dan wel voorstellen als "goed voor de Britten en goed voor de EU", maar ze heeft volgens de omroep BBC nu eindelijk een kamp gekozen en dat ligt bij diegenen die een band willen houden met de EU. May -die vandaag meer dan 40 Conservatieve parlementsleden heeft ontvangen in Downing Street No. 10- verwachtte ook geen klaroengeschal binnen haar partij, maar tot een revolte van "die hard brexiteers" is het blijkbaar wachten tot ze volgende week meer tekst en uitleg komt geven in het parlement.

Opluchting bij het Britse zakenleven

De CBI, de federatie van Britse werkgevers, reageert opgelucht. De voorstellen voor een vrijhandelszone met de EU in goederen en landbouwproducten kan het "vertrouwen herstellen", heet het daar. Ook de Federation of Small Businesses reageert zo, maar waarschuwt er wel voor dat de EU nog een standpunt moet innemen.

Het waren vooral grote buitenlandse bedrijven die de voorbije weken een waarschuwing lieten horen dat ze hun activiteiten vanuit het Verenigd Koninkrijk bij een harde brexit zouden overbrengen naar elders. Het ging dan onder meer om Airbus, Siemens en BMW. Die laatste is eigenaar van de Britse automerken Rolls Royce en Mini. Ook de Indiase groep Tata, eigenaar van Land Rover en Jaguar, liet een dergelijk geluid horen.

Meest gelezen