Videospeler inladen...

Duivelsgekte in al haar vormen: seismische dip, grappige haltenamen en doelpunten nagespeeld met Lego

De overwinning van de Rode Duivels tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK voetbal heeft wat losgemaakt. Zo registreerde de Koninklijke Sterrenwacht een heuse dip in de seismische trillingen tijdens de wedstrijd en heeft de MIVB enkele haltenamen een Duivelse make-over gegeven.

Wie vandaag - al dan niet met een kater - met het openbaar vervoer door Brussel reist, kan zich nog even helemaal in de overwinningsroes van gisteravond wentelen. In de metrohaltes speelt de MIVB nog de hele dag Braziliaanse muziek.

Met wat geluk komt u dan ook langs een van de voor de gelegenheid aangepaste haltes. Zo heet de halte 'Merode' voor even 'Merode Duivels'. 

De halte 'Demey' wordt 'En Demey Finale', een woordspeling op het Franse 'en demi-finale', in de halve finale dus. 

De Brusselse vervoersmaatschappij heeft trouwens, in de buurt van het station Boondaal, ook een tramhalte met de naam 'Brazilië'. De MIVB heeft dat naambordje vannacht vervangen door de score van de wedstrijd van gisteren.

Een woordvoerster laat weten dat de aangepaste haltenamen nog tot de halve finale van dinsdag blijven hangen. Mochten de Rode Duivels de finale halen, heeft de MIVB nog een extra stunt in petto. "Maar dat is nog een verrassing."

Seismische dip

Ook de aarde heeft het effect van een belangrijke WK-wedstrijd gevoeld. Volgens de seismologische dienst van de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel leken de seismische trillingen van bij de aanvang van de match plots stil te vallen. Net na het laatste fluitsignaal volgde een stevige opstoot van die trillingen, tot diep in de nacht.

"Dat is uitzonderlijk", vertelt seismoloog Michel Van Camp ons. "Op een normale dag zie je de seismische activiteit stijgen van ongeveer 5 uur 's morgens, wanneer het verkeer op gang komt. Tegen de avond gaat dan weer liggen. Maar nu was er rond 20u een duidelijke daling in de normale ruis van dag. Na de match zie je dat weer toenemen. Ook die activiteit duurde langer dan anders."

Nu was er rond 20u een duidelijke daling in de normale ruis van dag. Na de match zie je dat weer toenemen. Ook die activiteit duurde langer dan anders.

Seismoloog Michel Van Camp

Bij de andere wedstrijden van de Rode Duivels was dat effect niet zo aanwezig. "Dit was duidelijk een veel belangrijkere wedstrijd."

De afzonderlijke doelpunten van gisteren zijn deze keer overigens minder duidelijk te zien in de seismische metingen. Toen Radja Nainggolan twee jaar geleden op het EK het winnende doelpunt tegen Zweden scoorde, registreerde de sterrenwacht een duidelijke piek in die trillingen. "Maar dat had te maken met het feit dat hier op 300 meter van de sterrenwacht een groot scherm stond opgesteld", weet Van Camp. "Dat beïnvloedde die metingen natuurlijk enorm. Dit jaar was dat niet het geval."

De doelpunten in Lego

Wie trouwens de hoogtepunten van de kwartfinale van gisteren nog eens op een grappige manier wil herbeleven, kan op YouTube terecht. De 40-jarige Italiaanse stop-motionanimator Marco en zijn 10-jarige zoon Mattia houden eraan om belangrijke voetbalwedstrijden te herspelen met Lego op hun eigen YouTube-kanaal 'My Funny Games Builder'.

Ook de wedstrijd van de Rode Duivels kreeg intussen al een Lego-versie. Het is eens wat anders:

Meest gelezen