De aanval tegen het parlement in juni vorig jaar kwam als een volledige verrassing in Iran.
Fars News Agency

Iran executeert acht mensen voor aanslag tegen parlement en graftombe van Khomeini

In Iran zijn acht mensen terechtgesteld die eerder veroordeeld waren wegens medeplichtigheid aan de aanslagengolf van juni vorig jaar. Toen waren het parlement en de graftombe van ayatollah Khomeini het doelwit. Het zou gaan om de eerste aanslag van terreurgroep IS in Iran.

In juni vorig jaar bestormde een commando het parlement in de Iraanse hoofdstad Teheran. Tegelijk waren er andere aanslagen in de buurt van de moskee waar grootayatollah Ruhollah Khomeini, de bezieler van de Iraanse revolutie van 1979 begraven ligt. Bij die aanslagen zijn 17 gevallen en vijf van de aanvallers zijn gedood. 

De acht mensen die vandaag zijn opgehangen, waren eerder veroordeeld wegens medeplichtigheid aan die twee spectaculaire aanslagen. Anderen wachten nog op hun proces.

Volgens Iran waren de aanslagen bedoeld om de islamitische republiek te ontwrichten en waren die het werk van de extreem soennitische terreurgroep IS. Die voert een hevige haatcampagne tegenover sjiieten die door IS worden beschouwd als "afvalligen van de islam". De grote meerderheid van de Iraniërs is sjiiet.

De doelwitten waren niet lukraak gekozen, maar waren erg symbolisch. Het parlement is een belangrijke instelling van het regime in Teheran. De graftombe van ayatollah Ruhollah Khomeini in Behesht-e Zahra in de buurt is een ander symbool van de islamitische republiek Iran. Dat is een enorme begraafplaats buiten Teheran waar ook honderdduizenden slachtoffers van de oorlog met Irak (1980-1988) begraven liggen.

Meest gelezen