Man zonder papieren: "MR-politicus beloofde mij papieren tegen betaling van 3.000 euro"

Voormalig Brussels MR-gemeenteraadslid Alain Nimegeers zou een Marokkaanse man die illegaal verblijft in ons land beloofd hebben om hem aan papieren te helpen, in ruil voor 3.000 euro. Dat meldt de RTBF. De Franstalige omroep kon de hand leggen op clandestiene geluidsopnames over de kwestie. Nimegeers ontkent dat hij geld zou ontvangen hebben voor een regularisatie en zegt dat de geluidsopnames uit de context gerukt zijn. 

Samir (schuilnaam) getuigt bij de RTBF hoe Nimegeers hem begin dit jaar -toen hij nog gemeenteraadslid was voor de Franstalige liberalen - beloofde dat hij aan een regularisatie zou kunnen geholpen worden. De twee zouden elkaar voor het eerst ontmoet hebben eind januari in een Brussels café. Daar zou dan gesproken zijn over een som van 3.000 euro.

Bij een tweede ontmoeting enkele dagen later gaf Samir aan het - sinds eind mei voormalige - gemeenteraadslid de som van 2.750 euro.  De 250 euro zou later komen. "Ik heb het geld cash, in een enveloppe, in het koffertje van meneer Nimegeers laten glijden. Hij zat tegenover mij, met nog een tweede persoon die als tussenpersoon diende", aldus de Marokkaanse man. De politicus stelde daarbij dat een regularisatie binnen de 3 à 4 maanden mogelijk is.

Maar Samir hoorde de daaropvolgende weken naar eigen zeggen niets meer.  Na enig aandringen kwam er een nieuwe ontmoeting met Alain Nimegeers, vertelt de Marokkaanse man aan de RTBF. "En omdat ik onraad had geroken, besloot ik om de gesprekken op te nemen zonder medeweten van de politicus."

"Je dossier komt midden in de stapel"

In een van die opnames vertelt Nimegeers over zijn netwerk die het dossier van Samir een handje kan helpen. "Francis, die gaat over huisvesting. Fabian is voor de papieren. Hij vraagt 2.000 euro, Abdou neemt 1.000 euro. Fabian geeft het me achteraf als het dossier gemaakt is."

Nimegeers doet ook uit de doeken hoe de papieren kunnen geregeld worden. "We werken niet via de officiële weg, anders zou je de papieren nooit krijgen. Ik bereid het dossier voor en geef het dan aan Fabian. Fabian gaat het dan in het midden van de stapel leggen. Zodra de staatssecretaris het dossier ondertekent, stuurt hij het op naar je gemeente.

De MR-politicus laat zich in dezelfde opnames ook negatief uit over bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA). "Zonder de tussenkomst van mij of iemand anders, zal je je papieren nooit krijgen. Francken wil het niet meer. [...] Het is een schurk. Die gast moet vervangen worden. De N-VA, dat zijn racisten", zegt Nimegeers op een bepaald moment. 

"Ik heb geen geld gekregen"

Alain Nimegeers - die eind mei ontslag nam als Brussels gemeenteraadslid wegens een verhuizing naar Wallonië - zegt aan de RTBF dat hij effectief aan de Marokkaan in kwestie heeft verteld dat hij het dossier zou doorspelen aan staatssecretaris Francken. "Maar zonder dat ik daarbij meer kon doen. Mijn werk stopte daar." Hij ontkent dat hij op onwettelijke wijze zou tussengekomen zijn.

Nimegeers bevestigt dat er gesproken werd over bedragen van 3.000 euro, maar stelt dat de passages over geld in de geluidsopnames gaan over een eventuele financiering van een kiescampagne. Hij ontkent dat hij zelf een euro zou gekregen hebben voor een eventuele regularisatie. De opnames noemt hij "uit de context gerukt" en "machinaties". Hij gaat een advocaat inschakelen. 

Samir van zijn kant heeft het MRAX ingeschakeld, een beweging tegen racisme, antisemitisme en xenofobie. Het MRAX spreekt van "elementen die schijnen aan te tonen hoe een persoon in een zwakke positie werd misbruikt of zelfs bedrogen door iemand met een publiek mandaat". De organisatie heeft de opnames doorgespeeld aan het parket 

MR-eerste schepen Alain Courtois laat weten dat zijn partij "alle passende juridische stappen zal ondernemen tegen de eventuele frauduleuze handelingen" van voormalig gemeenteraadslid Nimegeers. Courtois laat ten slotte weten dat de man enkele maanden geleden al uit de MR is gestapt en dat Nimegeers sindsdien als onafhankelijk in de gemeenteraad zat. 

Meest gelezen