Wikimedia

Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Wichelen door knijtenplaag

In de gemeente Wichelen, in Oost-Vlaanderen, is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd vanwege een knijtenplaag, dat is een kleine hardnekkige muggensoort. De gemeente kreeg al tientallen meldingen van buurtbewoners die gebeten zijn.

De knijten teisteren het gebied Kalkense Meersen-Donkmeer en de nabijgelegen woongebieden. Door de aanhoudende droogte van de voorbije dagen kwam er in het natuurgebied veel droogstaand slib vrij te liggen, de ideale biotoop voor de muggen om hun eitjes te leggen.

Water moet die eitjes en larven nu wegspoelen. Door de gemeentelijke fase van het rampenplan af te kondigen, kan de Civiele Bescherming worden opgeroepen om extra water in het gebied te pompen. Daarmee is vandaag meteen gestart.

"De toestand is echt ondraaglijk voor de buren en daarom hebben wij in overleg met de Vlaamse Waterweg (de beheerder van het gebied, red.) deze beslissing genomen", zegt burgemeester Kenneth Taylor (Samen). "Het rampenplan blijft afgekondigd tot het probleem opgelost is."

Meest gelezen