Video player inladen...

Noord-Korea vindt gesprekken met VS-minister Mike Pompeo "betreurenswaardig"

Er lijkt opnieuw een haar in de boter tussen de Verenigde Staten en het stalinistische regime in Noord-Korea. Na twee dagen van overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reageert Pyongyang erg korzelig.

Het was het derde bezoek van Pompeo aan Noord-Korea sinds april van dit jaar en het eerste sinds de topontmoeting tussen VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore op 12 juni.

Pompeo wou met zijn tweedaags bezoek aan Noord-Korea voortbouwen op de toenadering die vorm kreeg na de top Trump-Kim, maar dat is blijkbaar niet gelukt. Pompeo kreeg dit keer de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet te zien en na zijn vertrek noemde het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de gesprekken "betreurenswaardig".

Meer nog: in een verklaring spreekt Pyongyang over "het verraden van de geest van de top van vorige maand tussen Trump en Kim". Concreet zouden de Verenigde Staten hebben geëist dat Noord-Korea zijn kernwapens zou opgeven. "Dat leidt tot een gevaarlijke fase dat onze bereidheid tot nucleaire ontwapening op de proef stelt", aldus de mededeling. Zo zou de VS volgens Pyongyang ook de gesprekken over een verdrag dat officieel een einde zou moeten maken aan de Koreaanse Oorlog (1950-1953) vertragen.

Opvallend is wel dat het Noord-Koreaanse persbureau KCNA dan wel kritiek heeft op Pompeo, maar uitdrukkelijk "het vertrouwen behoudt in president Trump". De bruggen worden blijkbaar nog niet helemaal opgeblazen. Overigens zou over enkele dagen aan de demarcatielijn in Panmunjom worden gepraat over de repatriëring van de lichamen van gesneuvelde Amerikaanse militairen in de Koreaanse Oorlog.

Meest gelezen