Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Premier van Haïti schort prijsverhoging olieproducten op na hevige protesten

In de Caraïbische eilandstaat Haïti gaat de regering de aangekondigde prijsverhoging voor olieproducten voorlopig dan toch niet doorvoeren. De voorbije dagen waren gewelddadige protesten uitgebroken tegen de prijsverhoging. 

De regering kondigde gisteren aan dat de olieproducten 38 tot 51 procent duurder zouden worden. Die prijsverhoging is nodig om de staatskas te spijzen, zo verklaarde de eerste minister Jack Guy Lafontant. 

Maar in het straatarme Haïti braken daarop hevige protesten uit. Manifestanten wierpen barricades op in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince. Wagens werden in brand gestoken en winkels geplunderd. Her en der werden ook schoten gelost. Bij de onlusten vielen gisteren zeker drie doden.

Premier Jack Guy Lafontant leek aanvankelijk niet te willen inbinden. Maar de protesten gingen vandaag verder, terwijl de politie amper aanwezig was. Verschillende honderden manifestanten vielen een hotel aan in een rijkere buurt van Port-au-Prince. Gewonden vielen er vandaag echter niet.

Ook politiek werd de druk op de regering opgevoerd. De voorzitter van de Haïtiaanse Kamer van volksvertegenwoordigers, Gary Bodeau, gaf de regering twee uur de tijd om de prijsverhoging in te trekken, zo niet zou de regering als "ontslagnemend beschouwd" worden.

Uiteindelijk verklaarde de Haïtiaanse premier dat de prijsverhoging van de olieproducten "tot nader order" wordt opgeschort. Hij veroordeelde daarnaast scherp het gewelddadige protest.

Meest gelezen