Video player inladen...

Die állereerste keer op Rock Werchter? Belgische bands SONS en Faces on TV vertellen hoe het voelt

Een plaats versieren op de affiche van Rock Werchter: veel artiesten dromen ervan. Elk jaar zijn er enkele bands voor wie die droom werkelijkheid wordt. Wij spraken twee Belgische artiesten kort na hun Werchterdebuut: SONS, de "Nieuwe Lichting"-winnaar die het hoofdpodium mocht openen, en Faces on TV, die een dag later dan gepland op The Slope stond.

Faces on TV: "Een zalige ontmaagding"

Jasper Maekelberg, frontman van Faces on TV, werkte de voorbije jaren als producer onder meer mee aan de muziek van Bazart, Warhola en Tsar B. Ondertussen ging hij als gitarist mee op tournee met Warhaus, en in de tourbus schreef hij zijn eigen plaat "Night Funeral". Na zijn optreden op Pukkelpop vorig jaar droomde hij nog van een optrden op Werchter. En dat kan hij na vandaag schrappen van zijn bucketlist.

"Het voelde zalig, een beetje als een ontmaagding. Ik denk dat bijna elke artiest hier wel eens wil staan. Voor mij is het een jeugddroom die uitkomt", aldus Maekelberg, die nog een dag langer dan gepland moest wachten op zijn Werchtermoment. Zijn optreden aan The Slope viel normaal op vrijdag, tijdens de match van de Rode Duivels, maar werd verplaatst. "Een historisch moment, ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen. Ik ben geen voetbalfan, maar wat een match!"

Bekijk hier het interview met Faces on TV

Video player inladen...

SONS: "Niet te vatten, maar kicken zeg"

Wie al kort na de middag naar de festivalwei afzakt, ziet een primeur: SONS, winnaar van "De Nieuwe Lichting" van Studio Brussel mag het hoofdpodium openen. Een eer die nog geen enkele laureaat van de talentenwedstrijd te beurt is gevallen. Een halfuur krijgen ze om de wei wakker te schudden. Dat doen ze met hun eigen singles "Ricochet" en "Tube spit", en een cover van "Lonely boy" van The Black Keys. Ingrediënten van de show: veel rook, veel luide gitaren, en veel branie en durf. "Wat was dees?!", vat zanger Robin het concert samen.

We werden even omver geblazen door de grootsheid van het hoofdpodium, maar we hebben alles gegeven. Niet nadenken, en spelen.

Even na de show lijkt SONS nog niet goed te vatten wat ze hebben meegemaakt. "Ik weet niet meer wat ik dacht op het podium, maar we hadden één duidelijk plan: gas geven. En dat is gelukt", zegt bassist Jens. "Onze moeders zijn mee vandaag: die zijn nog nooit op zo'n groot festival geweest, dus die hadden er zin in (lacht). Ik denk dat ze wel fier zijn, en verschoten zijn van ons." De groep is vier dagen op Werchter, met een combiticket. "Straks wat vrienden gaan begroeten op de wei, en wat pintjes gaan drinken", aldus zanger Robin.

We zijn hier met een combiticket, maar gisteren zijn we toch voor de match van de Rode Duivels vertrokken naar een hotel in de buurt. Anders kwam het niet goed.

Bekijk hier het interview met SONS

Video player inladen...

Meest gelezen