Video player inladen...

Rock Werchter dag 3: België boven, tal van meezingmomenten en publiekslieveling Pearl Jam in tricolore

Na een festivaldag die vooral in het teken stond van voetbal en de historische prestatie van de Rode Duivels, haalde de muziek opnieuw de bovenhand op de derde dag van Rock Werchter 2018. Naast de - nog steeds stralende - zomerzon spelen vooral Belgische artiesten een hoofdrol in de vroege middaguren. Iets later op de dag is het op verschillende plekken meezingen geblazen met nummers die gemaakt lijken voor grote mensenmassa's op festivals. En dan moest headliner Pearl Jam nog komen.

Na de winst van de Rode Duivels baadt de festivalwei nog in een overwinningsroes. De festivaldag komt eerder traag op gang, en de voetbaltruitjes in rood en geel zijn ook vandaag voor veel festivalgangers (en artiesten) dé ultieme outfit. En ja: zomers warm is het ook nog altijd.

Meezingen met radiohits en een cover

Ja, er zijn nog zekerheden: elke festivaldag kent tal van meezingmomenten. Vandaag is het al in de vooravond prijs, in een overvolle Barn waar de Amerikaanse elektrogroep MGMT tien jaar na radiohits "Electric feel", "Time to pretend" en "Kids" nieuw werk komt voorstellen aan het Belgische publiek. Maar dat massaal aanwezige publiek, zowel in de tent als aan het grote scherm buiten, is vooral gekomen voor die grote hit "Kids". Meebrullen en daverende vloer gegarandeerd.

Geen één zonder twee: vlak voor zonsondergang tekent Jack White op het hoofdpodium voor een andere gedoodverfde meezinger. De "oh-oh-oh"-passage uit "Seven nation army", Whites nummer bij The White Stripes. Ook een klassieker in voetbalmiddens, en laten voetbalhymnes het dezer dagen uitstekend doen. Verder speelt White voor een oerdegelijke set met op de setlist onder meer "Steady as she goes", "My doorbell" en een ode aan president Trump met de titel "Icky thumb". "Dit werkt heel hard: klassieke rockacts op Werchter", zegt Stijn Van de Voorde van Studio Brussel. "Jack White kan dat, en Pearl Jam ook: dat maakt vanavond de ultieme oerklassieke avond voor rockliefhebbers."

En wie tekent er voor meer dan één meezingmoment? Headliner en publiekslieveling Pearl Jam.  De liefde tussen Rock Werchter en de Amerikanen is groot, en wederzijds. Het is al de vijfde keer dat Herman Schueremans Eddie Vedder en de zijnen uitnodigt. En met succes, want vandaag raakte in geen tijd uitverkocht. Van stemproblemen had Vedder nog weinig last, al moest hij zoals een goede diesel even op gang komen, en zat er wat meer korrel op de stembanden dan anders.

Meezingmomenten te over in de set, met publiekslievelingen "Black", met uitgesponnen gitaarsolo, en "Alive" als uitschieters. Maar met een cover van "Imagine", bijgestaan door Jack Johnson (Vedder sprong tijdens zijn show ook al even mee op het podium, nvdr) was het hélemaal raak. Inclusief smartphonelichtjes. Verder bevestigde Vedder zijn status van publiekslieveling met (naar goede gewoonte) een voorgelezen brief in charmant Nederlands. Een lofzang op "een prachtige plek met prachtige mensen, en nergens een straffere line-up". Als klap op de vuurpijl brengt Vedder nog een toast uit op de Rode Duivels én hijst hij zich in een tricolore voetbaltruitje. Werchter gaat plat.

Bonjour Angèle

Naast "Nieuwe Lichting"-winnaar SONS, die het hoofdpodium mag openen, krijgt jong talent van eigen bodem ook in beide festivaltenten kansen. In de Klub C is de Antwerpse urbanact Glints aan zet. En The Barn is helemaal voor popprinses Angèle. "Er zit een historisch optreden aan te komen, voelt u dat ook?", zo kondigt presentator Otto-Jan Ham haar aan. "Een wereldster in wording", zo noemt hij de zangeres uit Linkebeek ook.

En daar zit iets in. In haar voetbaloutfit raast Angèle als een wervelwind over het podium. Ze is ook niet te verlegen om in een mix van Nederlands, Frans en Engels het publiek op te jutten. Hoogtepunten: singles "La loi de Murphy'', waarna de techniek het even laat afweten ("en het is niet de eerste keer dat Murphy zo de sfeer probeert te verstoren"), en "Je veux tes yeux", opgeleukt met een sitdown. Wie zich vroeg naar de Barn had gerept, had daar beslist geen spijt van.

Tim Vanhamel (Millionaire) al zesde keer op Werchter: "Kapot, maar enorm genoten"

Vlak voor Angèle was het aan een Belgische band met een pak meer ervaring: Millionaire. Frontman Tim Vanhamel en de zijnen vallen in voor Dotan, die van de affiche verdween in nasleep van het rel rond valse accounts op sociale media waarop Dotan zichzelf bejubelde. Maar die reden zal Millionaire worst wezen: ze grijpen hun optreden met beide handen vast, en doen dat net als Angèle in een tricolore voetbaloutfit. "Die kans konden we na gisteren écht niet laten liggen,", vertelt Tim Vanhamel ons achteraf. "Al ben ik niet echt een voetbalfan, wel een sportfan die tijdens het WK mee supportert."

Vanhamel is blij en trots dat hij The Barn op het middaguur heeft laten vollopen. "Ik ben compleet kapot, maar ik heb er zo van genoten. Na die memorabele voetbalavond had ik niet verwacht dat The Barn op de middag vol zou geraken. Dit was mijn beste show tot nu toe hier. En ik heb met Evil Superstars nog op Torhout én Werchter gespeeld destijds. Een speciale herinnering, maar ook vandaag gaat me nog lang bijblijven."

Bekijk hieronder het interview met Tim Vanhamel.

Video player inladen...

Meest gelezen