Video player inladen...

Thaise voetbaltrainer excuseert zich vanuit grot in een brief aan ouders van voetballertjes

De twaalf tieners en hun trainer die in Thailand vastzitten in een grot hebben voor het eerst brieven kunnen sturen naar hun ouders. De sfeer lijkt goed, maar de coach heeft zich bij de ouders verontschuldigd voor de situatie.

"Aan de ouders van de kinderen: ze zijn ok, het team (de redders) zorgen goed voor hen. Ik beloof dat ik zo goed mogelijk voor hen zal zorgen. Bedankt voor alle steun en ik wil mij verontschuldigen bij de ouders."

Zo luidde de brief van Ekkapol Chantawong, de 25-jarige trainer die zijn voetbalploeg naar de grot heeft gebracht en al die tijd bij hen is gebleven. De meeste ouders lieten de coach dan weer weten dat ze hem niets verwijten en hem bedanken dat hij al zo lang voor hun kinderen zorgt.

De kinderen zelf hebben ook brieven naar hun ouders kunnen schrijven en daaruit spreekt toch veel optimisme. "Maak je geen zorgen, wij zijn sterk!", schreef een van de jongens aan zijn ouders. Tegelijk vroeg hij met een kwinkslag aan zijn leraar om hem niet te veel huiswerk te geven als hij terug op school komt. Een andere jongen vroeg zijn ouders om een barbecue te organiseren als hij thuiskomt.

Wat gaat er nu gebeuren?

Dat neemt niet weg dat de situatie in de grot nog altijd erg onduidelijk is en dat veel optimisme verdwenen is na de dood van een erg ervaren militaire duiker gisteren. Duikers brengen de kinderen nu wel brieven, water en voedsel, en zorgen voor licht, maar de tocht heen en terug duurt nog altijd elf uur in erg moeilijke omstandigheden.

De meeste kinderen in de grot kunnen niet zwemmen en zeker niet duiken, al krijgen ze nu een korte opleiding als het ergste moest gebeuren. Ook dreigt de lucht in de grot stilaan op te geraken, zeker nu teams van duikers in en uit de grot gaan. Er wordt nog altijd water uit de grot gepompt, maar het moessonseizoen is in Thailand begonnen en er wordt gevreesd voor hevige regenval de komende dagen waardoor de uitgang uit de grot nog meer onder water zou komen te staan.

In een alternatieve poging om de kinderen te redden, worden nu in allerijl gaten geboord in de rotswand om een andere uitweg te maken. Het diepste van die gaten is al 400 meter, maar de kinderen zitten op een diepte van 600 meter. De kinderen tussen 11 en 16 jaar waren sinds 23 juni vermist. Enkele dagen geleden werden ze in een afgelegen deel van de grot ontdekt door Britse duikers.

Thai NavySEAL Facebook Page

Thailand zoekt ook nog naar vermisten bootramp

Het Zuidoost-Aziatische land is ook nog in de ban van een andere crisis: die rond de gezonken veerboot nabij het toeristische eiland Phuket in het zuiden van het land. Het schip had 105 mensen aan boord toen het door een grote golf kapseisde. Er waren vooral mensen uit China aan boord.

Er zijn 49 mensen gered, maar er zijn nog altijd 23 vermisten. Duikers hebben het wrak van de veerboot onderzocht en daar de lichamen van een onbekend aantal passagiers in aangetroffen. De reddingswerken worden gehinderd door een zware zee en door regenval. Het gaat om een van de zwaarste scheepsongelukken in Thailand.

Meest gelezen