Beeld: NHK

Zeker 46 doden bij hevige regens en aardverschuivingen in het zuiden van Japan

Japan wordt geteisterd door uitzonderlijke regenval. Vooral het westen en het zuiden zijn getroffen. Meer dan 4,7 miljoen mensen moeten hun woning verlaten. De publieke tv-zender NHK spreekt over 46 doden en 47 vermisten.

Volgens NHK is er in de streek van Motoyama op het zuidelijke eiland Shikoku niet minder dan 58 centimeter regen gevallen op 24 uur. Dat heeft geleid tot overstromingen en aardverschuivingen. Bij diverse ongelukken zijn daarbij nu al 46  mensen gedood en zijn nog eens 47 anderen vermist. Vier mensen zijn in kritieke toestand.

Vooral de streek rond de bekende stad Hiroshima is getroffen. In die regio hebben 4,72 miljoen mensen het bevel gekregen om hun woning te verlaten. Andere mensen wachten op hun dak in de hoop geëvacueerd te worden door helikopters. De Japanse regering heeft 48.000 militairen van de "zelfverdedigingsmacht" (officiële naam van het Japanse leger) ingezet om die mensen bij te staan.

In Hiroshima is een autofabriek van Mazda gesloten. Elders zijn ook fabrieken van Daihatsu, een dochter van Toyota, Mitsubishi en Nissan gesloten uit voorzorg. Er wordt ook zware regenval gemeld in de grootsteden Kyota en Osaka.

Hevige regenval en tyfoons zijn geen uitzondering in Japan, maar het aantal doden en de schade die nu zijn veroorzaakt, zijn wel erg uitzonderlijk. Volgens de media is de huidige regenval echter ook nooit gezien. Japan is dan het meest ontwikkelde land van Azië, het bestaat vooral uit bergachtige eilanden met veel afgelegen dorpen, waar hulpverlening erg moeilijk is. Het aantal slachtoffers kan dus nog oplopen, zeker omdat het er niet naar uitziet dat de regenval snel voorbij zal zijn.

Beeld: NHK

Meest gelezen