AFP or licensors

Britse brexit-minister David Davis neemt ontslag, May stelt vervanger aan 

In Groot-Brittannië heeft minister David Davis ontslag genomen. Hij was de "brexit-minister" die met Europa onderhandelde over de Britse uitstap uit de Europese Unie. Hij vertrekt uit onvrede over de plannen van eerste minister Theresa May, die hij "te zacht" noemt. Hij is zelf voorstander van een harde brexit. May heeft een vervanger aangesteld: Dominic Raab, eerder minister van Huisvesting, en een harde brexiteer. 

Premier Theresa May bereikte pas enkele dagen geleden een overeenkomst binnen de Britse regering over de brexit-strategie van het land. Het akkoord kwam pas onder grote druk tot stand. May wil onder meer het behoud van een vrijhandelszone voor industriële producten en landbouwgoederen, grotere flexibiliteit voor de dienstensector, en de oprichting van een gezamenlijk douaneterritorium.

De strategie ligt ergens tussen een "zachte" en "harde" brexit. Veel Britse hardliners zouden het nieuwe plan beschouwen als het opgeven van een uitstap uit de Europese Unie. David Davis is een felle pleitbezorger van een duidelijke breuk met Brussel, hij vindt de voorstellen van premier May te zacht. In het verleden dreigde Davis al met ontslag als May te nauwe banden met Brussel zou nastreven.

Davis: "In het beste geval een zwakke onderhandelingspositie"

In zijn ontslagbrief schrijft Davis dat "het huidige beleid en de huidige tactiek het steeds minder waarschijnlijk maken dat het Verenigd Koninkrijk de eengemaakte markt en douane-unie zou verlaten". Hij voegde eraan toe dat hij er niet van overtuigd was dat de onderhandelingsstrategie niet zou leiden tot verdere eisen tot toegevingen vanuit Brussel.

"De algemene lijn van beleid zal ons in het beste geval in een zwakke onderhandelingspositie zetten, en mogelijk een positie waaruit we niet kunnen ontsnappen", aldus Davis. Het "nationaal belang" heeft volgens hem een brexit-minister nodig "die krachtig gelooft in uw benadering, en niet gewoon een aarzelende dienstplichtige".

May betreurt op haar beurt het vertrek van Davis en is het niet eens met zijn beschrijving van de strategie die vorige week afgesproken is. Ze bedankte Davis wel "hartelijk" en loofde hem voor zijn bijdrage aan "de meeste belangrijke wetgeving voor generaties".

Samen met Davis nam ook brexit-staatssecretarissen Steve Baker op. Voor May is het ontslag van Davis en de staatssecretarissen een zware klap. Ze moet nu rekening houden met meer tegenstand vanuit de brexit-vleugel van haar partij. Het zou gaan om een zestigtal parlementsleden. Als andere regeringsleden Davis' voorbeeld volgen, kan dat haar in nauwe schoentjes brengen.

Corbyn: "May heeft geen autoriteit meer"

Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour schrijft op Twitter dat het ontslag van Davis aantoont dat May geen autoriteit meer heeft. "Haar regering verkeert in chaos. Als ze blijft vasthouden (aan haar positie), dan is het duidelijk dat ze meer geïnteresseerd is in haar eigen belang dan in het dienen van het volk."

Meest gelezen