Video player inladen...

Britse vrouw gestorven na besmetting met novitsjok

In het Verenigd Koninkrijk is de vrouw gestorven die vorig weekend besmet geraakte met het zenuwgif novitsjok. De Britse diensten zijn een onderzoek naar doodslag gestart.

De 44-jarige vrouw raakte vorige week zaterdag samen met haar partner besmet met novitsjok. Dat gebeurde in de plaats Amesbury, niet ver van Salisbary waar eerder dit jaar de Russische ex-spion Skripal en zijn dochter werden vergiftigd.

De twee werden toen overgebracht naar het ziekenhuis, waar de vrouw vanavond overleed. Haar partner is nog steeds in kritieke toestand. De Britse politie en justitie hebben intussen een onderzoek naar doodslag geopend in verband met de dood van de vrouw. 

De twee Britten raakten besmet toen ze iets met de hand aanraakten dat gecontamineerd was met novitsjok. Maar op dit moment is het nog niet duidelijk wat de precieze bron is van de vergiftiging. Een hypothese is dat het koppel - volgens sommige Britse media druggebruikers - per abuis een flesje of injectiespuit zou gevonden hebben met resten van het gif dat bij de Skripals is gebruikt.

De Britse premier Theresa May laat weten dat ze "geschokt en ontsteld" is door de dood van de Britse vrouw. "De autoriteiten zijn hard aan het werk om klaarheid te brengen", aldus nog May. 

Meest gelezen