Video player inladen...

Eerste vier voetballertjes bevrijd uit ondergelopen grot in Thailand

Vanmiddag zijn de eerste vier jongens bevrijd uit de ondergelopen grot in het noorden van Thailand. Drie van hen zouden er relatief goed aan toe zijn, maar een vierde zou "meer medische behandeling nodig hebben". De evacuatie is nu opgeschort, maar om 2 uur vannacht onze tijd wordt gepoogd om de overige jongens uit de grot te halen.

Om vijf uur vanmorgen is de reddingsoperatie in de grot van Tham Luang van start gegaan. Het ging om een eerste groep van vier voetballertjes, die elk vergezeld werden door twee duikers. Sommige bronnen spraken van zes of zeven jongens, maar dat klopte niet en is nadien rechtgezet.

Rond de middag zijn de redders met de eerste voetballertjes naar buiten gekomen. Dat is veel vroeger dan gepland en de operatie verliep blijkbaar vlotter dan verwacht, omdat het waterpeil in de grot na dagen van wegpompen gevoelig gedaald was. 

De jongens werden eerst door artsen onderzocht in een veldhospitaal aan de ingang van de grot en zijn dan per helikopter of per ziekenwagen overgebracht naar het Prachanukraw-ziekenhuis in Chiang Rai, zo'n 60 kilometer verderop.

Reddingsactie is tijdelijk opgeschort

Volgens de artsen zijn drie van de vier jongens in relatief goede gezondheid, gezien de omstandigheden dan toch. Een vierde zou volgens de krant "The Nation" en de nieuwssite Khaosod "meer medisch toezicht nodig hebben". Over zijn toestand is echter voort niets bekend.

De reddingsoperatie is nu opgeschort tot ten vroegste twee uur vannacht Belgische tijd. Volgens Narongsak Osothanakorn, de leider van de operatie, zijn de reserve-zuurstoftanks die onderweg in de grot zijn aangebracht, leeg en moeten die worden vervangen vooraleer een nieuwe evacuatiepoging ondernomen kan worden. Ook speelt de vermoeidheid de redders parten. 

Narongsak heeft nu de beschikking over 50 buitenlandse en 40 Thaise experten. Het gaat onder meer om mensen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en China, en ook om de Belgische duiker Ben Reymenants die in Thailand woont.

(Lees verder onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Evacuatie is race tegen de tijd

De reddingsactie om de 12 voetballertjes en hun coach uit de grot te halen, begon om 5 uur vanmorgen (onze tijd). Er werden 18 professionele duikers ingezet, onder hen 5 Thai en 13 buitenlanders. Eerder had de politie de omgeving rond de grot afgezet zodat de hulpverleners ongestoord konden werken.

Aan de uitgang van de grot werden 13 medische teams klaar gehouden, elk met een ambulance en een helikopter. Het duurt zes tot zeven uur vooraleer de duikers de groep voetballertjes in de grot bereiken. De terugtocht zou dan vier tot vijf uur duren. Teams kunnen elkaar daar niet kruisen of in de weg lopen, want op sommige plaatsen zijn de doorgangen erg laag of erg smal.

Toch dringt de tijd, want dinsdag en woensdag wordt erg zware regenval verwacht. Dan zou een groot deel van de grot opnieuw onder water staan en dat zou de evacuatie bemoeilijken. Wellicht daarom is vanmorgen besloten om tegen eerdere berichten in de evacuatie zo snel mogelijk op gang te brengen. Dat ligt nu stil tot ergens vannacht of morgen vroeg in de ochtend, maar intussen is het opnieuw beginnen te regenen.

Meest gelezen