Video player inladen...

Dodental door noodweer in Japan opgelopen tot 85, zo'n 60 mensen nog vermist

Het noodweer in Japan heeft al aan zeker 85 mensen het leven gekost. De dodentol kan nog oplopen want verschillende gewonden verkeren in levensgevaar en er zijn ook nog zo'n 60 vermisten. Sinds donderdag regent het hevig in het centrum en het westen van Japan, met zware overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg. 

Het hardst getroffen is de streek rond Hiroshima -daar zijn al 37 mensen omgekomen- en op het eiland Shikoku, net ten zuiden daarvan. Huizen, wegen en spoorwegen zijn weggespoeld. De streek kreeg de afgelopen weken drie keer zoveel regen over zich heen als in een normale juli maand.  De overheid spreekt van een ongeziene ramp met de grootste hoeveelheid regen die ooit werd waargenomen.

In de stad Kurashiki, ten oosten van Hiroshima, is de situatie ronduit dramatisch, aldus de openbare omroep NHK. Daar kunnen ongeveer 1.850 mensen geen kant meer uit door het wassende water, maar de prioriteit van de hulpverleners gaat naar 130 patiënten en het medisch personeel in het lokale ziekenhuis die per helikopter geëvacueerd moeten worden.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

1,7 miljoen Japanners hebben hun huis al verplicht moeten verlaten, nog eens 3 miljoen anderen hebben de raad gekregen omdat te doen. Zo'n 54.000 militairen en politieagenten helpen mee met de reddingsoperaties. Op plekken die nog amper bereikbaar zijn, worden bootjes en helikopters ingezet. Veel wegen en infrastructuur zijn onbruikbaar geworden door de overstromingen of door aardverschuivingen.

De Japanse premier Shinzo Abe spreekt van een race tegen de klok om zoveel mogelijk mensen te evacueren en te redden. Ook in de komende dagen wordt nog regen verwacht. Dat is in heel Japan het geval, maar vooral het zuiden en het westen van het land kampen met grote overlast. "We hebben dit nog nooit gezien," aldus de Japanse meteorologische dienst die de inwoners waarschuwt voor extreem gevaarlijke situaties.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Hevige regenval en tyfoons zijn geen uitzondering in Japan, maar het aantal doden en schade van deze omvang zijn wel uitzonderlijk. Volgens de media is de huidige regenval echter ook nooit gezien. Japan bestaat vooral uit bergachtige eilanden met veel afgelegen dorpen, waar hulpverlening erg moeilijk is. Het land mag dan het meest ontwikkelde in Azië zijn, de doorgaans erg professionele, goed uitgeruste en efficiënte hulpdiensten zijn blijkbaar toch overrompeld door de historisch zware regenval.

Het gaat om de zwaarste overstromingsramp in Japan ooit. De vorige dateert uit 2014 toen er 77 mensen omkwamen. Ook toen werd vooral de regio rond Hiroshima getroffen.

AFP or licensors

Meest gelezen