Meer tijd voor kwetsbare werkzoekenden om de job te leren op de werkvloer

Kwetsbare werkzoekenden die meer tijd nodig hebben om een job te leren, zullen voortaan ook in het systeem van individuele beroepsopleiding of IBO kunnen stappen. Daarbij leren ze de job op de werkvloer. Tegelijk maakt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) het systeem aantrekkelijker voor werkzoekende en werkgever. 

Bij de zogenaamde IBO of individuele beroepsopleiding wordt een werkzoekende gedurende een half jaar opgeleid in een bedrijf. Al die tijd krijgt hij bovenop zijn werkloosheidsuitkering een premie van zijn werkgever.  Vaak leidt zo'n opleiding tot een job bij dat bedrijf. Goed voor de werkzoekende en goed voor de werkgever dus.

Drempels wegnemen

Maar nu werd een werkzoekende soms afgeschrikt om zo'n opleiding te beginnen, omdat dit verplaatsingsonkosten met zich meebracht of kosten voor kinderopvang.  De Vlaamse regering heeft nu beslist dat die kosten voortaan zullen worden terugbetaald.

Voor de werkgevers was de administratie die bij zo'n IBO kwam kijken soms een drempel. Maar door de digitalisering en een meer forfaitaire vergoeding wordt die administratieve last nu verlicht. 

Er zijn kwetsbare groepen die meer tijd nodig hebben om de job te leren, en die geven we nu ook

Vlaams minister van Werk, Philippe Muyters

Kwetsbare groepen zullen ook meer tijd krijgen. "De filosofie bij zo een IBO is dat je op 6 maanden de job kunt leren, maar kwetsbare werkzoekenden hebben soms meer tijd nodig en die geven we nu ook", zegt minister Muyters. 

"Zij kunnen nu tot een jaar lang opleiding volgen op de werkvloer en voor hun werkgever is dat helemaal gratis." Op die manier hoopt de minister  extra kansen te kunnen geven aan werkzoekenden die nu vaak helemaal niet aan de bak komen.  

Meest gelezen